Sunday, November 7, 2010

Kamus Melanau Exam Fever =D

ishk tak ada maknanya aku nak nguji korang dulu time sekarang ni. tak kan lah aku nak bagi exam bahasa melanau pulak kan? keh keh keh ... kenapa? ada hati nak duduki exam tu ke? boleh ... aku boleh sediakan soalan ... tapi tak ada ujian bertulis. semua soalan dalam lisan muahahhahaa...

dulu asal aku main-main dengan mak aku mesti dia tanya:

pidan melow persa/ preksa ?
maksudnya : bila korang ada peperiksaan

tapi kalo bagi kat budak-budak zaman sekarang ni ... amik masa berjam nak jawab soalan ni. yang punya sifat curious yang sangat tinggi akan tanya macam ni

wakno persa / preksa dun
maksudnya: apa itu "persa/preksa"

:ambik ko
...muahhahahaa... pernah terjadi di kalangan anak-anak buah aku. nak ku cepok dahi
anak orang. haiiiissshhhhhhhhhh....kalau zaman sekarang selalu gune perkataan
"test" ataupun "exam"

ada satu lagi konflik berlaku ... bersaksikan arwah nenek aku. aku berdiskusi dengan mama aku. maksud aku kakak ipar 1 aku le...

mama: wakno reti pokok wang bahasa telow
( apa maksud pokok dalam bahasa kita)

ko : haih...idu pun mei tao gak kah?
(haih.. itu pun tak tahu jugak ke)

mama: mei...ko melabak mak. buyak menuweng lo anak umit masa eh
selalu makut pokok.
(tak...saya tanya saja. sebab terdengar budak-budak zaman sekarang ni
selalu sebut pokok)

ko : ermmm... (berpiker sekejep)
{ermmm...(berfikir sebentar) }

mama: ikah ko pubak kayo besayak aro mo?
(jika saya katakan "kayo" percayakah kamu)

ko : reti dun?
(maksudnya?)

mama: kayolah reti pokok wang bahasa telow.
("kayo"lah maksud pokok dalam bahasa kita)

ko : uikcccsss.... mei eh kah kayo (berangau menijuk asuk)
{uikcccsss... bukan yang ini ke kayu (jari menunjuk papan)}

mama: nang lah eh lebuk kayo. tapi keman kayo lah labik dun asuk.
wak eh ngadan dun asuk anak oiiii ....
(memanglah ini rumah kayu. tapi hasil daripada kayulah papan tu.)

ko : (blur) o.k give me another reason...
(kalo tak reti jugak tatau lah wa nak cakap pe) =D

mama: coba mo menak ayet... jaong ayet eh sabik ko
: monyet di atas pokok.
(cuba kamu buat ayat...satu ayat saja aku minta
:monyet di atas pokok)

ko : kuyat lawei kayo lah .... erkkk eh atenglah kayo hhahahahh
( "kuyat lawei kayo" lah... erkkk yelah... betullah "kayo" hahahha)

mama & nenek : hhahhaahaa (kalo tak paham gak yang ni ... innalillahi) =P

"ko" maksudnya adalah saya/aku/I/Me

nota: tapi bila dengar melanau generasi baru ni bercakap memang senang sangat dah. sebab cakap macam rojak huhuu yang cikgu cikgu tu boleh lah try uji anak-anak murid anda hahhaa... tak percaya?!!! cubalah... bersyukurlah sebab dapat posting zaman sekarang kat sini. kalau zaman dulukala haiii tak tahulah situasinya macam mana pulak.

Wednesday, November 3, 2010

Tangan + Kaki + Pinggang = Sakit

untuk seketika kami dilanda krisis air. tempat orang lain semua air melimpah-limpah sini pulak krisis air. ke...tempat rumah tinggi ni je tak ada air =P

al-kisahnya:
masuk hari ni. hari ketiga aku jadi tukang angkut air. itulah keje part-time aku sekarang. huhuuu...serasa aku, hari ini adalah hari yang paling banyak round aku penuhkan air =P. serius ... tak padan ngan kekecilan aku =P.

yang pastinya:
alhamdulillah pakaian yang berlambak dah habis aku settlekan. rasa macam cuci tebing sungai je. dah warna airnye macam air sungai hihiii... alhamdulillah. hari ni air kelihatan agak jernih dari selalunya jadi, selaku tukang cuci sha83kaizer telah memanfaatkan kejernihan itu dengan membedal pakaian-pakaian yang berwarna putih lagi suci =P.

di samping itu, sha83kaizer telah memenuhkan tembikar-tembikar yang sedia ada untuk keperluan masa depan dengan air-air yang jernih belaka.

yang cuci baju tu dah makan 3 baldi air.
yang part tembikar tu dah makan 2 baldi air.
nampaknya bekalan tidak cukup: makanya sha83kaizer angkut dan angkut untuk bilik mandi ada 4 baldi setengah.

untuk tong besar ada 4 baldi setengah.

dan ada tambahan 2 baldi lepas Hisyam mandi =)

kesemuanya ada...
ada 15 baldi setengah... ops!!!
terlupa nak isi air dalam tandas....
nota: memang satu revolusi betul bagi aku nie =P

Sunday, October 31, 2010

I Wish ...

sebelum aku stori apa-apa ... pertama kalinya ... aku nak ucapkan tahniah pada team kelantan!!! lebih kurang ada kaitan jugak ngan entri aku kali ini. I wish ... ibarat macam tu lah team ngan fanz club kelantan kan kan kan ...

malam ni tadi entah ape ke hal nya aku layan satu filem Russia. The Street Racers... boleh tahan action movie neh...watak watak utama dalam stori nie pun semua :terbaik. tak kira lah dari segi lakonan ataupun paras rupa. =) dua dua :thumbs up ...
sampai ummie naik gelak aku layan stori neh. dia cakap. tak faham mende dorang sembang. memanglah tak faham. dah bahasa russia. Ilmu tak tuntut lagi sampai ke Russia huhuu...

pokok pangkalnya malam ni aku penat ... dari russia aku terbang landing terus stadium bukit jalil. jauh perjalanan aku. luas pemandangan. keh keh keh. percayalah sekarang aku layan oasis iktibar dari tanah suci. hehee...

i wish ?!!!
terfikir bila agaknya nak pergi sana bila layan iktibar dari nah suci ni...
bila baca posting nikah. terfikir pulak bila tibanya masa aku...
baca posting ibu ngandung ... anak-anak...
bila agaknya time aku nak rasa tu semua...
hahhaaa...

banyak tak keinginan aku...
belum aku aku stori dengan cerita-cerita yang aku tengok lagi...
pendek kata semua yang baik-baik aku inginkan...
huhuuu...
tapi tak apa sha ... sabar sabar sabar!!!
jangan fikir banyak-banyak dan bukan-bukan...
yang penting hidup mesti diteruskan...
i wish ...
segala ikrar ku akan ku jalani dengan penuh tabah dan sabar
ya Allah pinjamkan kesabaranmu ...
aku mohon dengan sangat !!!

Friday, October 8, 2010

Saki Baki Ramadhan Terakhir sha83@kaizer

Assalamu'alaikum w.b.t dan salam sejahtera semuanya. Aku tidak pasti mahu memulakan cerita ini dari mana. tapi, aku cuba saja ya.
pada hari ke 24 Ramadhan. aku sudah berada di kampung. malam itu malam yang sangat penat bagi aku. jadi, aku tak nak menghabiskan masa yang banyak untuk berada di depan tv. aku masuk ke dalam bilik. dan langsung tidak keluar selepas solat maghrib. aku duduk di dalam bilik aku sambil mencatat nota-nota kecil untuk barisan doa-doa di dalam buku nota catatanku.
malam itu suasana amat tenang. hati ku terdetik... 'pasti malam ni hujan lagi,' aku tersenyum sendirian sambil menulis kembali. dan akhirnya aku tertidur sementara menunggu kedatangannya isyak.

aku langsung tidak sedar.mungkin disebabkan kepenatan yang aku rasa. sehinggalah aku terasa badan aku digerakkan. aku tersedar daripada tidurku.tapi ku rasa kepala aku sakit sangat. jadi aku cuma membalas beberapa mesej yang masuk kemudian menyambung tidur ku untuk waktu beberapa minit lagi. dan akhirnya aku terlelap sehingga aku terbangun sekitar jam2 setengah pagi.

aku terkejut bangun dari tidur. aku lihat jam 2 setengah pagi. masyaAllah. aku belum solat lagi! lantas...aku keluar dari bilikku...dan mengambil wuduk. ku bentang sejadah. selesai solat isyak. aku teruskan dengan solat sunat. hati terdetik untuk berbuat sedemikian. ku ikuti saja rasa hati aku, biar jadi tenang lebih daripada biasanya. lebih kurang sekitar jam 3.45 pagi.solat ku sudah selesai. pagi itu adalah pagi 25 ramadhan.

aku menyusun langkah aku ke dapur untuk menyiapkan hidangan untuk sahur. sahur pagi itu lebih tenang dari selalunya yang aku rasa. aku rasa semangat. teringat beberapa jam yang lalu. selesai sahur aku kembali ke kamar aku. menyambung semula tulisan nota-nota kecilku. ketika kedengaran azan subuh. aku memberhentikan tulisan ku untuk melaksanakan tugasan subuhku.
sesudah solat subuh aku teruskan nota-nota aku. dan tepat pukul 6 pagi aku membuka jendela di bilik aku. kebetulan katilku berdekatan dengan jendela. jadi terasa bayu pagi membelai diri aku seketika. aku percaya, andai kata hati aku tengah panas ketika itu sudah pasti bayu itu mampu membalut hati aku dengan kedinginan yang luar biasa aku rasakan.
aku melontarkan pandangan ku jauh-jauh memerhatikan kabus-kabus pagi dan semestinya habit aku, iaitu menunggu matahari naik. aku mula gelisah. aku rasakan matahari muncul terlalu lewat. aku fikir mungkin juga disebabkan hujannya sekitar malam tadi. jadi matahri agak lewat kelihatan atau aku yang sebenarnya tidak sabar.
mata aku memandang tepat ke arah tempat mataharinya selalunya terbit. namun ada sesuatu yang mengganggu hati aku. aku terasa diri seperti diperhatikan. aku terasa seperti ada mata yang memandang. aku fikir mungkin itu juga cuma perasaan aku. aku terus memandang ke langit. aku terkejut seketika terasa jantung ku berdegup dengan lebih pantas daripada kebiasaannya. masyaAllah benarkah apa yang aku lihat. subhanAllah...
benar... ada mata yang memandangku dari arah atas sana. aku cam benar bahagian anak matanya itulah sebenarnya di mana muncul matahari yang baru terbit. namun sayang sepertinya matahari itu ditutupi oleh anak mata itu. aku percaya andaikata yang kelihatan dibahagian anak mata itu adalah matahari pasti aku tidak akan sedar ...ilustrasi apa yang terbentuk di persada langit timur ketika itu. aku terpukau melihat'nya'.
lantas sekejap itu juga awan itu mula terpecah lalu membentuk kalimah Muhammad. aku menangkap gambar awan itu...di penghujung huruf terakhir itu kelihatan pula kalimah Allah. hanya selang beberapa saat awan itu semakin terpecah dan kalimah Muhammad itu akhirnya membentuk seperti kalimah Allah.

gambar close up. aku ingat nak kasi nampak kalimah Allah kat hujung huruf terakhir tu. tapi kuasa Allah mengatasi segala-galanya. jadi awan-awannya telah terpecah.

masa terus berlalu dengan pantas. yang pasti awan itu juga bergerak terus mengikut detik saat yang berlalu. oh...telefon bimbit aku mati. aku terpaksa mengecasnya dengan perasaan hampa. mata aku masih melekat di tabir langit. aku tidak menyangka ...bahawa akan muncul lagi 5 kalimah Allah selepas itu dan seperti biasanya ia berlalu mengikut setiap detik persaat.

teman-teman ku mungkin tidak bisa mempercayai ... dan hasil gambar yang mampu aku tangkap ini juga tidak jelas. sengaja aku tidak edit apa-apa. biarkan mata anda melihat melalui mata hati kamu sendiri...



p/s: di saat hati aku berdetik-detik tertanya tentang sesuatu. mesti Dewa akan muncul beberapa jam kemudian. Dan hal itu berulang sekali lagi. untuk hari ke 25 Ramadhan.

Wednesday, August 25, 2010

~ You Jump... I'm Not ~

sejak kebelakangan ni risau lak aku ngan kawan-kawan aku. bila tiba waktu malam aku try tak nak pikir apa-apa last-last ... tersengguk-sengguk gak kepala. mata ngantuk tapi tak nak tidur. entah apa yang aku fikirkan. macam-macam lagu dah keluar ni tak gak mau tidur. aiseh...

sekarang ni pulak aku tengah layan buta warna. hak3... lawak giler cerita nieh... sampai bergegar satu flat nieh muahahhahaaa... yang itu serius aku tipu... tak adalah sampai tahap gitu dowh...
bukak puasa hari ni tadi. aku makan ala kadar je... tak nak macam semalam hehehe.... rasa kembung perut time terawih. taubat seh makan banyak. selalu aku makan limit dua lauk je dan nasi satu mangkuk kecik tu .... ni tak adesss ... semalam memang bersakan sampai ummie pun tanya ... habis ke makan tu nanti?!!! hahhaa padan muke kurang dipercayai.

rabu ni? agak padat jadual harian aku. tak boleh nak pikir banyak-banyak hal... bekerja je keje nya ... huhuu... tak bolehlah pikir pasal siti, pasal kirana ngan galang, pasal permasalahan si pencari Tuhan... Budi, pasal adam... kesian tak aku? (mengalahkan produser drama ni)

malam jumaat ni ada majlis solat hajat tolong bagi cadangan kat aku nak berhajat apa nanti ye?

Nota: debar debar je rasa pertama kali baru dapat join solat hajat selalunya tak berkesempatan ada-ada je halangan. petanda apakah itu?!!! aiseh .... buat-buat suspen le pulok...

Wednesday, August 11, 2010

Kamus Melanau Bersidang Kembali

awak berbuka puasa dengan apa tadi?
dalam bahasa melanaunya ... mo sungkei dengah no ni'en.

bila kita nak start puasa?
dalam bahasa melanaunya ... pidan telow start puasa/ pidan telow mula puasa?

awak makan apa juga tadi?
dalam bahasa melanaunya... wakno gak kun mo ni'en.

mahukah awak berbuka puasa bersama saya petang ni?
dalam bahasa melanaunya... luk mo sungkei dengah ko abei eh?

apa awak masak sahur pagi tadi?
dalam bahasa melanaunya... wakno isam mo sahor song nin?

Tuesday, August 3, 2010

* Epilog Syurga Cinta *

anda sudah tonton drama bersiri ni? insyaAllah pasti tak menghampakan dengan telatah si mia & dauz ... i like...
ape?!!! gambar sebeleh tu ke? woh tu adik amir... yang sedang meikirkan nasib dan masa depannya... anak abang taz aku. hak3... nak kata anak aku payoh gok... kompem semue tak caya...
aku sukelah title nie... tak tau kenapa... rasa macam serasi bersama je...hak3...
dalam hidup ni tak ada perkara yang paling mudah dan paling susah untuk dijalani ... (erk..mende aku taip ni? tapi itulah khakikatnya .... nak berjaya nak hidup senang bukan mudah ... kena usaha sungguh -sungguh. tapi kalau nak gagal. ko duduk je lah goyang kayu ... tak payah doa. konpem gagal. tak gitu ye?!!! macam tu jugak kalau kita aplikasikan teori gini dalam kehidupan kita.
sama juga kita pilih syurga atau neraka.
bagi aku dua dua susah...
nak syurga?
ko tengok sekeliling ko? banyak halangannya. bila ko mula nak berubah sikit mesti kedengaran suara-suara yang sumbang yang tanya itu ini. tak boleh ke buat buat tak nampak je dengan sebarang perubahan yang mengarahkan kepada kebaikan? kadang-kadang bila kita memuji .. ia seolah olah mengarah ke arah jalan sindiran. kadang-kadang kita ikhlas... tapi tak semua dapat terima. contoh dekat cam aku le.. ko puji siket .. aku pikir ko kasi aku lumpur sbenornye... sebab aku memang tak suke dipuji. sebab ta semua pujian tu boleh membawa kebaiakn tapi merosakkan terutamanya buat insan lemah macam aku. kalau jatuh tersungkur hanya kerana pujian tak ke tercampak ke neraka jugak namanya. itu baru kene puji... belum lagi cubaan yang lan... nauzubillahimindzalik...
nak neraka?
ni lagi susah... aku bagi contoh paling dekat..mencuri... ko dah niat nak curi... mesti ko dah rancang awal-awal dengan teliti supaya tak tertangkap. sambil ko bekerja tu ko kene waspada takut tertangkap. kalau terlepas kire otai perompak le ko ni... tapi katakan ko tertangkap... tak ke kene bayar denda lagi siap masuk jail. bukan setakat tu dalam tahanan ko bercampur pulak dengan perompak-perompak pangkat tinggi lagik dari ko.. kalau takat tu je tak apalah. kalau dalam satu kurungan ada pembunuh upahan bersiri macam mana beb?!!! ambik engko kene buli dia selalu. tapi dorang campur satu jail ke? hhahaha.... itu baru kat dunia.. belum lagi sampai akhirat ... azab kubur lagik... nauzubillahimindzalik... ada berani?
p/s: sama jugaklah macam kita-kita zaman sekarang ni. hati kita kene jaga dulu baru kita dapat jaga diri kita sepenuhnya dan juga orang-orang di sekitar insyaAllah. jika hati anda rasa sakit. itu kerana anda sendiri yang menyakitinya. bukan sebab orang lain. kerana hanya kamu yang simpan kunci pintu hati kamu kecuali tanpa dipinta kamu sudah berikan kunci itu pada insan lain dan ia terjatuh pula ke dalam tangan orang yang tidak bertanggungjawab. jadi.. terimalah akibat perbuatan kecuaian kamu sendiri...

Sunday, July 18, 2010

Saat Lafaz Sakinah ( Story Version )

assalamu'alaikum dan selamat sejahtera ....macam yang aku taip jap tadi ... aku nak story lah ni... jeng jeng jeng .... :suspen tak suspen ceritanya gini. start dari habis cuti pertengahan penggal tu kan ... asyik gurau manja pasal nikah je aku ngan geng-geng aku. huhuu... mungkin juga sebab sis kitorang nak tamatkan zaman bujangnya penghujung tahun ni. insyaAllah.
al-kisahnya tadi...
tiba-tiba 2 3 menjak ni otak aku tak berhenti henti berfikir... dan aku rasa itu sesuatu yang memenatkan bila berfikir tanpa setiap persoalan dapat terungkai ... aku cuba nak STOPPPP!!!! ( bak kata britney spears dalam VC Crazy tu ... :alamak tak tau pulak tajuk lagunya. tapi cannot stop meh... )
sehinggalah satu kejadian berlaku...
aku tetiba je berseloroh dengan adik isyam...

aku: kalau nak makan ayam goreng macam dalam kepsi tu ... goreng sendirilah belajar ... macam mana nanti kalau usu dah kahwin.. isyam nak makan ... sapa nak goreng kan?

dalam hati aku cakap.. mende lah yang aku buat lawak ngan budak ni aduhhh...

ummie pulak gelak je dengar statement mengarut tuh...
masa tu... aku o.k lagi... tapi hati aku dah suspen dah ... dup dap dup dap dup dap je bunyi... hendak terkeluarnya segala gala organ dalaman badan aku. terpaksa jugak aku tahan dan sumbat dengan apa-apa yang patut dan ikat dengan tali tangsi segala jantung, hati, buah pinggang...yelah takut terlompatlah katakan....

aku fokuskan diri dan pemikiran aku terhadap ayam yang bakal masuk kuali tu nanti. alhamdulillah nasib baik tak hancus gara-gara aku layan iron ladies II huhuuu... iron ladies punya pasal tak pasal pasal aku dapat soalan cepumas

dia: usu masak ayam goreng ni ada jenis yang perisa kopi ke?
aku; kopi? kenapa pulak nak kene letak kopi? !!! (blur)
dia: ni yang ada itam sikit-sikit ni...
aku: (nak gelak tapi kene tahan siket) mana ada. kan tadi usu dah cakap... hampir nak rentung ayam tu gara-gara nengok iron ladies...
dia: ohhh!!!!!!!.....

siap semua kerja aku... aku masuk bilik operasi aku... dalam otak aku masih lagi berfikir dan terus berfikir...

antaranya:
1- kalau ada yang masuk meminang entah macam mana lah aku
2- sudah bersediakah aku?
3- boleh kah aku atau mampukan aku jadi seorang isteri solihah?

*** itu baru tajuk besar belum lagi sub-sub topiknya...

dalam ketika aku jauh berfikir mencari setiap jawapan entah macam mana tibe tibe yang terlintas dalam hati aku satu nama... aku rewind balik ... sepanjang minggu ni ada sesuatu yang berlaku setiap apa yang aku buat nama itulah yang sering ke udara .... puas aku tanya... ada apa dengan nama itu?

aku terfikir sejenak tentang dia... dan subhanAllah ... tak sangka pulak dia akan call petang ni. =) bertanya khabar... dan percayalah itu bukan yang pertama kalinya terjadi. alwayz believe me... betul selalunya terjadi macam tu ... bila saja aku terfikir tentang dia... pasti dia akan call.

dan malam ni...(malam yang dia call)
malam fikiran aku tertanya-tanya pasal jodoh aku,...
tibe tibe sahabat aku terkenang pada aku dan post something kat wall aku di FB. rasa macam kena karen je bila baca title Saat Lafaz Sakinah lagu Far East. sebelum ni sekali pun aku tak pernah tahu langsung tentang kewujudan lagu ni. tetiba je malam ni tadi bertarikh 18 hb july 10 aku dapat tahu tentang kewjudan lagu ni ..dan 19hb july merupakan bulan pertama selepas dua tahun aku kenal dia...

suratan atau kebetulan ?!!!

Nota: :aduhai :menung :lori

Saturday, July 17, 2010

Ummie Oh Ummie !!!

bila Ummie buat lawak selamba ... dengan muka muka nya sekali pun tak ada rasa bersalah. begini al-kisahnya...
ini kisah di klinik...
sedang aku syok melayan TV sambil-sambil berbual dengan ummie...
tiba-tiba seorang lelaki yang duduk di hadapan aku ngan ummie menegur ummie...
dia: eh kau rupanya... patut le suara macam suara kau je yang aku dengar.
ummie: oh ye ke? wah dalam dunia ni tak adalah orang yang serupa suara macam aku. hehee...
dia: kau buat apa di sini?
ummie: cek kencing manis.
dia: oh... ini siapa ni ? anak kau ek?
ummie: ha'ah anak aku yang sulung.
dia: woh... duhal... cantik jugak anak kau ni.

(aku pulak tengah blur)

ummie: ye ke? terima kasih...
dia; tak sekolah ke hari ni?

(sekali lagi aku blur... dalam hati tertanya aku ni nampak macam budak sekolah ke?)

ummie: dia baru je lepas form 5.
dia; oh......
ummie: kalau berkenan boleh lah buat menantu.
dia: boleh... ada anak laki yang paling tua.
ummie: berapa umur?
dia: sekarang dalam form 4
ummie: ala... kecik sangat tu...
dia: ishkkk.. tak apa... asal suka sama suka ....

(aku pulak semakin blur... nak menyampuk tak elok orang tua-tua bercakap)

huhuuu... dengar je lah hahaaha....
ummie pandang aku, aku pandang ummie. last-last gelak je lah....

nota: aku memang masih blur ... teng mana dia tengok cantik? teng mana dia pikir aku ni masih budak sekolah... aduh....

Friday, July 16, 2010

Majlis Oh Majlis !!!

majlis tak mula lagi aku dah mula naik gabra hehee... kekawan aku pun satu dek kerana terlalu sporting nama aku je naik wakil dorang hahhahaa... bertuah punya kawan ... ni yang aku sayang sangat kat dorang ni. heheheee... :kiss :peluk

hendak dijadikan cerita taklimat petang khamis ni tadi memang lawakz sangat-sangat bagi aku.
dengar cerita puasa tahun ni nak ada majlis tadarruus sebelah pagi time rehat. baguslah tu. daripada bebudak tu merayau elok buat majlis. dapat faedah dapat pahala. insyaAllah aku turunlah nanti,...

ada tarawikh ya? best jugak.

itu puasa punya cerita. heheee...

ini pulak majlis tilawah Al-quran ... aku sebenarnya masih konpius ni... aku ni bahagian mana sebenarnya hahhahha ...

yang aku pasti bilik hafazan tu dalam surau dan aku bertugas di situ. tapi yang jadi jurukira markah ... tu bahagian mana ye? aku dengar macam tilawah je... itu aku yang dengar hehhee...
nantilah aku buat double cek... tadi aku tengah serabut sangat. nafas pun pendek je... lewat sikit hehehe...

nak kene bekal kalkulator besar la ni :hehe erk tak perlu lah besar sangat kan kan kan nanti tak larat nak angkat hahhaha... takut kalkulatir tu pulak yang angkat tuan nya... tapi... aku ni ada kalkulator ka? umieeeeeeeeeeeeeeeeee pinjam kalkulator :malu hheheeheee

Nota: alaa... henpon kan adop kalkulator :hehe buat bengong je kau ni nak.... memang nak mintak kene sepok kau ni... hahhahaa

Friday, July 2, 2010

Tahniah !!!! Kau Permata Hati KU

baby ni nama aqeef baby boy juice... dia tak lahir lagi aku dah habaq kat jus amik jd anak angkat.. tapi dari jauh je lah... tak tau lah nak beli apa untuk aqeef... sampai sekarang aku masih berfikir...kalau boleh biarlah benda tu mak nya dapat simpan sampai dia dah besar...

comel tak dia? rasa nak pergi jumpa dia je....
cayang aqeef muahhh3...

comel tak dia ni... ni lah anak seorang sahabat aku... nama dia apiz. sampai sekarang dia tak update nama anak dia kat aku... bertuah punya sahabat. oiii dek dekat setahun dah akak tunggu dek... hhahahaa... gurau je...

ape ape pun piz tahniah le ngan baby ni ... muah3... tok baby!!!
takde gambar baru ka apiz? amik le gambar ngan mummy dia.
hahhaha.... gurau je ahakkz...

Nota; sengaja aku letak dalam label cinta yang sempurna... comel tak baby baby ni... aku hairan kenapa zaman sekarang semakin menjadi-jadi kes buang baby.. tak nak jaga pun bagi je lah kat aku.. aku suka baby apa... =) sayang semua baby-baby dalam dunia ni ... muahhhh3....

Friday, June 25, 2010

Gara-Gara World Cup

o.k aku cerita secara ringkas dan padat. aku tak tau nak merajuk ke tak? tapi sesekali teringin jugak le nak merajukkan?

ceritanya gini...
al-maklumlah musim world cup... berjaga tu satu kemestian. dan aku dah beberapa hari bercuti dari tengok world cup atas sebab-sebab tertentu. kalau aku nak senaraikan di sini tak cukup pages pages yang ada tau...

hendak dijadikan cerita...
semalam maksud aku pagi tadi le... gian aku datang balik nak tengok world cup. ditambah pulak team yang berlawan...

jadi aku layanlah...

tak lama lepas aku layan tetibe belanda dapat score... macam mana tu?
aku terus ambik henpon taip mesej.... cukuplah tu... dah dah masuk tidur lagi. belanda dah gol 1 tu...

dia reply...
biar arghh (ni memang bahasa standard dia bercakap dengan aku)

habis je masa pertama aku ters layan ning kejap. ah sudah! kalau dah pacak depan channel @ 15 tak sah kalau tak join sembang situ...

ingatkan dia tak perasan... rupanya kantoi!!!

antara mesej dia hantar
eh mana tau orang tengah layan ning?

kwang..kwang ...kwang...

insiden macam ni memang selalu berlaku antara aku ngan dia. nak kata duduk serumah. rumah lain-lain...negeri lain...lain... satu malaysia je sama... aku dah melanau... dia dah melayu....

tak lama lepas tu... sambil layan makan minum... sebab perut lapar... tetiba dia call...

dia: dah le tu... membazir je chat kat situ. suka betul buang kredit.
aku: eh mana ada lagi... orang dah tukar channel dah pun
dia: dah dah,,,, lewat sangat dah ni.. gi masuk tidur...
aku: alaa... orang nak tengok bola.
dia: tak payah... dah gi masuk tidur... esok tolong gerak macam biasa ye?
aku: tengok tu... tak aci betul le...orang disuruhnya tidur .. dia boleh pulak layan bola. dah le demam.
dia: hahhahaa..... (gelak dengan penuh kejam!)

dengan selamba dia sambung balik macam tak ada rasa bersalah

dia: pergi lah masuk tidur kay... nanti demam... susah...

aku: yela..yela.... nanti jap... orang tengah lapar ni... nak habiskan makan dulu ngan minum air....

dia: dengan siapa tu?

aku: macam biasalah... sorang je

dia: o.k habis makan semua .... masuk tidur terus tau.

aku:yela-yela... papai....

dia: bye... assalamu'alaikumwbt

aku: wa'alaikumsalam...

masuk je dalam bilik golek kanan...golek kiri... mata aku tak boleh tidur. terbayang-bayang dalam mata penjaring gol belanda jap tadi...aiyoyoyo...

entah jam berapa aku tertidur tapi jam 4 setengah tetiba ada orang call... bukan apa tu...saje nak cek le tu... dah tidur ke belum.... uwekkk wekkk....

nota: lain kali layan bola buat macam tak layan je.. tak adalah sape-sape nak halau anda pi masuk tidur =p

Monday, June 21, 2010

Kamus Melanau Kembali

hati yang sadis tak kan mampu menghalang aku daripada teruskan kamus ini... caiyok!!!
jom kita belajar...
nuan yea kah dek? maksudnya dalam bahasa melayu ada yea kah dek?

nuan... maksudnya dalam bahasa melayu ada

gan dun? maksudnya dalam bahasa melayu mana dia?

nak ajew ah.. tibah gak yea teng lebuk puyan wei... nanti dulu/sebentar ye...pagiil kan yea di dapur wei...

eh hadiah joh ko teng mo...maksudnya dalam bahasa melayu ni hadiah saya buat awak

tahniah dan selamat pengantin baru

terima kasih. mei masuk seng kah?maksudnya dalam bahasa melayu terima kasih. tak nak masuk dulu ke?

pelow seng... nuan tow bertandak eh...maksudnya dlam bahasa melayu tunggu dulu/nanti dulu. ada orang bermukun ni

sekejep gik start masudnya dlm bahasa melayu sebetanr lagi akan bermula

bukan mei luk....maksudnya dlm bhs melayu bukan tak nak

tapi mei pahal lah... maksudnya dlm bhs melayu tapi tak apa lah

miak aseng ko masem eh... maksudnya dalam bahasa melayu rasa malu saya macam ni

o.k lah.. nak liluk labik songnah maksdunya dlm bhs melayu o.klah jangan lupa datang esok

insyaAllah ...

selamat mencuba!!!


Friday, June 11, 2010

Lagenda Rumah Panjang Melanau (Over 100 years)













inilah dia satu satu nya contoh rumah orang dulu-dulu.... rumah ni le yang aku cakap lebih dri 100 tahun. apalah abie ni... ambik gambar dari luar je. sebenarnya dapat masuk dalam rumah tu... aku pernah buat kajian dulu masa untuk subjek bussiness communications. ada banyak lagenda di sini sebenarnya. kisah cintan cintun pun ada=)



Thursday, June 10, 2010

♥♥♥♥♥♥♥ cukup indah ♥♥♥♥♥♥♥

ternyata dalam 1001 keharuan itu ada yang cukup indah. mau tahu ke? sebenarnya aku teringin nak kasi foto tentang tempat aku kat sini ngan you all ... aku usaha ye... hahhaha

aku amik gambar dari abng aku punyer fb dulu...erk... sabar ke korang tunggu aku carik carik gambar tu...
bukan apa? nanti korang nak mai sini ... tak adalah sesat. sekurang kurangnya korang ada gabar dan tunjuk je gambar tu kat orang ramai yang lalu lalang hhahhahha .... amacam? ada brani???

Bebaskan Harimu Dengan Cintaku

kalau di blog hijau sudah aku catatkan sebahagian daripada pertanyaan kaum Adam. jadi, untuk di sini aku lebih suka bertanya kepada diri aku sendiri ... wah kira bermonolog lah ni. hahaa... sejauh mana aku meletak kan kepercayaan kepada si adam.
bagi aku ... ini bukan masalah percaya atau tidak.
andai kata aku tidak sanggup erdepan dengan mu duhai kaum adam pasti ada sebabnya. yang pasti

bukan kerana curiga aku terhadap diri mu. aku cuma lebih selesa ditemani oleh keluarga aku sahaja ke mana-mana aku pergi? aku pergi menemui siapa? gaya hidup itu lebih aku senangi. mungkin bagi sebahagian manusia mereka kurang senang dengan sikap yang sebegini. tapi bagi aku... ke mana jua kaki aku melangkah setiap langkah yang aku atur itu ku bawa sekali maruah dan kehormatan mereka. tidak mungkin aku mampu jaga seorang diri. apakah menjadi masalah sekiranya aku minta ditemani oleh keluarga ku sendiri. malah darah daging aku sendiri.

susah yang aku rasa. mereka lah penawarnya. patah kaki aku...merekalah tongkatnya.

aduhai hawa...
ketegasan mu lah yang mampu menyelamatkan nafsu nafsi si adam...
berjuanglah wahai hawa...
sang adam sememangnya menunggu engkau untuk sama-sama membantunya...

Kembalinya Kamus Melanau

memandangkan mood aku masih dalam mood cuti dan mood perkahwinan (alololooo macam dia pulak pengantin baru...) jadi topik tu masih tak lari lagi lah....muahahhaaa...

oit... nak liluk maloi ko nikah nah?
maksudnya dalam bahasa malaysia oit...jangan lupa datang aku kahwin nanti.

eh mestilah ...
maksudnya dalam bahasa malaysia ... eh mestilah ( no changes)

pidan dun?
maksudnya dalam bahasa malaysia ...bila tu?

ulan beles lau bulan enem
maksudnya dalam bahasa malaysia 19hb 6
insyaAllah.

pidan agik mo bak nikah?
maksudnya dalam bahasa malaysia bila lagi awak nak kahwin ni?

low mak aluk seng
maksudnya dalam bahasa malaysia tunggu je dulu lah...

nak lulo katah anik.
maksudnya dalam bahasa malaysia jangan tunggu lama sangat

deng mo ko eh. banus mebei ta'ah beritah agik.
maksudnya dalam bahasa malaysia awak tengok saya ni .langsung tak dengar berita dah.

yuk...
dalam bahasa malaysia maksudnya ... ya

selamat mencuba kawan-kawan

Monday, June 7, 2010

Kamus Melanau muncul kembali

memandangkan musim kahwin dah tiba aku post pasal nikah kahwin boleh?

pidan mo bak nikah?
maksudnya dalam bahasa malaysia ... bila awak nak berkahwin?

ko nikah tahun nah
maksudnya dalam bahasa malaysia .... saya kahwin tahun depan.

sai dengah mo nikah?
maksudnya dalam bahasa malaysia... awak bernikah sama siapa?

tow gan dengah mo nikah?
maksudnya dalam bahasa malaysia... awak bernikah dengan orang mana?

dengah low kedau debei
maksudnya dalam bahasa malaysia.... sama orang tempatan/ sama orang di sini jugak/ sama orang tempat aku sendiri/ sama orang kampung ku sendiri.

dengah low jauk
maksudnya dalam bahasa malaysia ..... dengan orang jauh

kaler no tema majlis mo nah?
maksudnya dalam bahasa malaysia.... apa tema warna untuk majlis kamu nanti?

kaler putik lah.
maksudnya dalam bahasa malaysia....warna putih lah

konsep no majlis mo nah?
maksudnya dalam bahasa malaysia....apa konsep majlis kamu nanti?

konsep tamen lah.
maksudnya dalam bahasa malaysia ialah... konsep taman lah.

nota: tahniah buat adik baizura yang telah bergelar tunangan orang... jangan lupa jemput tau!!!

Kenapa Aku Harus Kahwin Lusa?

assalamu'alaikum dan salam sejahtera semua ke atas kamu...kamu...dan kamu...
seminggu dah tak berupdate rasa terraba-raba jejari mencari-cari letak huruf demi huruf di atas keyboad ni.
kisah cerita cuti sepanjang minggu pertama.
aku tercari-cari satu perkara yang agak klasik dan unik tapi masih memuatkan ciri-ciri serawak itu sendiri. nampaknya setakat ni tak jumpa lagi.
hehee...macam tetau je tengah susah kan kan kan....
hohooo...lama dah tak pergi kenduri orang kahwin. best jugak pergi sekali sekala macam hari tu. selain daripada tu, ada pergi besday party adik Izz Ariffin muahhahhaaa.... hepi besday adik arif...ada anniversary gakz... huhuu.. bila lah aku nak sambut anniversary kawen ni hakhakhak....ada majlis makan-makan jugak...tapi yang terkenang tu time malam karaoke tu le. ingat nak tumpang sekaki kalau bukan kerana sakit tekak... aku dah rebut-rebut gak mic tu... hahhahaa...
ampun le umie..mana lah ku tahu yang warung tepaat kitorang selalu lepak tu le namanya umie hahhaaa... tapi siyes memang sedap menu kat situ. ada lagi tempat best kat bandung. hhahaa... macam mana tu?
satu hari sedang aku asyik menonton TV tetiba je adik nurul izzah aqilah mendekati aku....

nurul: su...bila su ni nak kahwin?
su: aik? kenapa?
nurul: yelah...su kahwin je la...
su: amboi....

diam...

kemudian aku bersuara lagi

su: erm... nak tengok su kahwin bila tu?
nurul: lusa?
su: okay... esok su cari calon suami.
nurul: kalau esok cari calon suami maksudnya lusa su kahwin lah ek?
su: lebih kurang macam tu lah.
nurul: okay...

tapi...tibe tibe petang tu dia kene keracunan makanan. kesian jugak tengok dia.
esok hari tu dia masih jugak sering ngadu sakit perut.
kemudian tiba hari lusanya...
awal pagi dia sergah aku dalam bilik...

su... oh su.... bukan hari ni ke su kahwin?

lalu aku jawab...
bukan su tak nak kahwin hari ni. tapi aqilah kan belum sehat.

dia sambung...
erm...kalau macam tu lusa je lah su kahwin ye...lusa dah tentu sehat dah ni

ku jawab...
insyaAllah kalau malam ni dapat cari.

dalam hati aku bilang.... dia ingat nak kahwin ni senang ke? (sambil garu kepala)
aku ambil laptop sebab sekejap lagi aku nak sambung short story aku.

nota: ada-ada je fi'il budak-budak ni...janji korang sabar sudah lah...

Monday, May 24, 2010

Mari Dengar Ini Cerita

kamus kembali ...

lelah aseng ko
maksudnya dalam bahasa melayu letihnya aku rasa

wakno an mo nin?
maksudnya dalam bahasa melayu apa kamu buat tadi?

wakno kun melow nin?
maksudnya dalam bahasa melayu apa kamu makan tadi?

daonyam kah?
sedap kah?

sai munguk geh?
siapa yang duduk di sini?

meibei tenawan.
tak ada orang.


udah nuan tenawan.
dah ada orang

selamat mencuba berbahasa melanau!!!!!!!

Penghujung Yang Tiada Berkesudahan

semalam aku cuba nak siapkan ending short story aku. tapi tak dapat pulak. ilham tak sampai. macam-macam yang bermain dalam fikiran aku. lepas makan kueh teow semalam. teringat masa kat penang dulu masa jumpa jojie. betul kata bidalan .... bila makan kenyang otak pun tak dak fungsikan kan kan...

ibarat macam tu lah hidup aku semalam. dah lah tak berfungsi otak aku. nak tidur pun payah. kenyang sangat aku rasa. pusing kanan pusing kiri mata masih jugak celik...

jam 12....

celik....

jam 1....

celik.....

jam 2
celik....

jam 3
celik....

jam 4 ....

tetibe henpon aku berbunyi....
bukan calling tapi alarm clock...

aku bangun ...
aku keluarkan ayam...
dan aku cuci segala benda yang tak berkaitan di dapur....

habis je keja aku....
aku masak air pukul 5...
sambil-sambil tu...

aku potong mushroom dengan anak jagung...

aku gunting
resepi turun temurun mak nyonya
berperisa tomyam...
aku bahagi dua dalam tu...

dan aku didihkan dengan air panas....
aku tikam ayam masuk dalam tu...
aku lontar kulat-kulat tadi...
last-last aku baling macam lembing anak-anak jagung tu....

aku biar mendidih ....
dalam setengah jam lepas tu aku tutupkan gas...

ambil gelas...
bancuh vico...
yang pasti...
aku minum vico...
sambil berfikir baju apa aku nak pakai hari ni...

*nampaknya aku kena beli kain batik lagi ni... hahhahaa....

Nota: tak ada maknanya

Sunday, May 23, 2010

Bila Hati Mula Berbicara



seminggu-minggu ni mata aku tak boleh terus lelap macam tu saja. aku sendiri tak tau kenapa. dalam hati aku bertanya.


masih adakah lelaki yang di dalam dunia ni yang dia punya ciri-ciri lelaki muslim yang sejati.


1- jaga solat

2- bertanggungjawab

3-menghormati kaum wanita

4- memahami

5- jujur

6- setia

7- ikhlas


kalau adapun mesti tak ada yang boleh buat full comitment kan...kan...kan..


selalu orang cakap kalau tak bertepuk dua belah tangan mana akan ada bunyinya. cuba bayangkan kalau tangan kau kene ikat kemudina orang tepuk tangan kau secara paksa tetap juga akan bunyikan tapi tak adalah meriah sangat sebab cara tu kira sadis sangat. paksa-paksa pulak.


sama juga lah dengan kata pepatah dengar bunyi guruh di langit air di dalam tempayan dicurahkan. erm...kebetulan minggu ni tadi memang betul berlaku. kemain bunyi guruh berdentum pak pom pak pom...lebih kurang le bunyinya. tapi tengok-tengok tak ada hujan pun.

sama jugak dengan ilmu yang tinggi. suka sangat memberi nasihat. ilmu ada pun tak guna kalau tak praktik untuk diri sendiri. kene praktik lah kan? baru boleh tau berkesan ke tidak.


sehinggalah ke malam ni tadi akhirnya semua persoalan aku terjawab... ternyata tak semua yang serba kekurangan itu akalnya pendek. tapi ternyata akalnya lebih panjang. cuma dia perlu diberi satu tempoh yang bukan dalam tempoh yang singkat untuk berfikir. tapi perlu masa jugaklah. yang penting. dia berfikir tanpa siapa-siapa pun yang minta dia untuk berfikir. masih adakah lelaki lain di luar sana seperti dia?!!!


Nota: cinta itu terlalu ekslusif untuk diterjemahkan. kenapa ekslusif? sebab cinta sejati ni mahal harganya. tak boleh nak dibeli dan dicapai dengan wang ringgit. Ia datang daripada Allah. dan ia juga akan pergi meninggalkan mu kerana Allah. serius taip ni... ni kali pertama aku kenal orang macam dia ni. bagi yang sedang dan tengah bercinta tu atau sedang mencari...cuba cari apa yang terbaik pada pasangan kamu andaikata kamu rasa itu lebih kepada sifat keduniaan carilah jalan untuk bertemu jalan ke jambatan akhirat....andai langsung anda tidak jumpa...berusahalah untuk mencarinya walau sebesar hama pun.

Wednesday, May 19, 2010

Pagi Yang Indah

Pagi tadi seusai tugasan aku siap... aku sambung tidur kembali... (tidur je keje kan kan kan)
sementara nak tunggu masak untuk lunch time aku sambung lah tidur... entah kenapa pagi-pagi lagi aku rasa tak sedap badan sangat...
aku baca buku... dan...dan... akhirnya tertidur...
seingat aku ... aku dapat panggilan dari sahabat aku yang inginkan pertolongan aku. tapi sayang aku tidak berkesempatan untuk membantu nya saat ni... :haru
di akhir panggilan itulah aku telah terlelap...
tiba-tiba aku dikunjungi satu sms ingatkan dalam mimpi jadi aku abaikan...
beberapa minit kemudian diselangi dengan panggilan telefon...
aku teraba-raba atas katil dengan mata tertutup mencari keberadaan henponku...
telefon berbunyi ring ring ring...
ku angkat ku tanya siapa....
erkkkk... ibarat macam tu le...
aku pandang ke skrin henpon aku...
>>>opis calling>>>
wah... rasa macam kerja kat opis pulak...
terserlah senyuman indah di sebalik sinaran wajah yang menahan kesakitan...
terdengar suara di talian...
opsss!!!
dia: assalamua'alaikum
aku: wa'alaikumsalam uhuk2...(terbatuk)
dia: apa khabar? nak dengar cerita tak?
aku: tak sehat sangat dua tiga hari ni... cerita apa?
dia: ni dah makan ubat ke belum?
aku: alah...orang keracunan makanan je... salah makan... sebab hari tu makan asam kut.
dia: sekarang macam mana?
aku: elok lah sikit... tu yang tertidur lagi ni....
dia:lho... sian nya...nanti bangun... mandi ambil sarapan ye...
aku: okay.. kate tadi nak cerita?
dia: tadi...baru sampai terus buat kerja tau... tengah but kerja entah tetibe boleh teringat kat awak... tu yang tinggalkan kerja kejap dan terus call awak...
aku: hehee...macam tu pulak ye...
dia: ha'ah kebelakangan busy sangat... dan faham-fahamlah dah dekat hujung bulan ni memang banyak nak buat...tu yang tak sempat nak call...
aku: (tetibe teringat tak galakkan dia call bila balik lewat sangat sebab dia kene bangun awal untuk pergi kerja esok hari)
dia: okaylah.. saya nak sambung kerja ni... lain kali saya call ye ... insyaAllah
aku: okay .. tak apa... jaga diri baik-baik...
dia:kay ....
papai...
aku:papai..assalamu'alaikum
dia: wa'alaikumsalam
klik...bunyi gagang di sana diletakkan...hihiiii banyak nya part yang aku skip yer...
masa terus berlalu...pukul 11 setengah aku layan Hati Lelaki bersama Cinta Hans ... wah...Hans minat gadis melayu le....ada can le gadis-gadis melayu nak tackle hans ...hahhaaa ....
Hans ada bagi tips...
1- jangan bersikap protected / over protecting pada si lelaki... dorang tak suka... biar sahaja mereka nak buat apa... dan paling penting ... jangan takut bila lelaki tersalah ambil langkah biarkan saja kesilapan berlaku...dari situ lelaki ni akan terpikir... dan akan tetibe teringat kat awek tu .... dan.. baru lah dia akan kejar awek tu... bila dah dapat konpem tak kan lepas untuk sepanjang hayat dia...
2- cool
kene cool selalu le... pandai kawal perasaan tu... nanti....bila si lelaki tu ingat cool betul awek ni... macam konfiden sangat... tak pun ... atau ada sesuatu... tu yang akan buat si lelaki tertarik dengan sikap dia dan sekaligus rasa serasi dan selesa.
3-
selalu bagi support le...
selalu jadi pendengar...sebab lelaki ni perlukan pendengar yang setia paling penting jangan paksa dia buat itu ini... lelaki tak suka perempuan yang macam tu...
4-
jujurlah...
tapi...untuk lelaki diluar sana nak pesan sikit... jangan sesekali tipu perempuan... sebab perempuan memang dah dianugerahkan untuk peka terhadap kebohongan si lelaki. tapi kalau perempuan tipu memanh lelaki susah nak detect ... sebab lelaki tak banyak masa untuk berpikir yang bukan-bukan macam perempuan....
hahaaaa....
best jugak rancangan hati lelaki tv3 ni... bersama abby fana dan tetamu undangan... semua lelaki lelaki tau... hihiiii.... setiap rabu dalam jam 11 pagi...

Nota: lelaki mau pun wanita sama-sama punya hati dan perasaan. jagalah ukhuwah yang sudah terjalin di antara kalian nescaya Allah akan mengasihani kamu sebagaimana kamu mengasihani orang lain seperti dirimu sendiri.

Updated Kamus Yoe...

kembali bersua di ruangan kamus melanau

sha mulakan dengan bahasa melanau dulu kemudian diikuti bahasa melayu ya....
ayoh....

wak no lik telow sempena hari guru eh ?
bermaksud kita main apa sempena hari guru ni?

pidan sambutan hari guru kah?
bermaksud bila sambutan hari guru?

mo masok team/group/kumpulan an kah bak hari guru nah?
bermaksud awak masuk kumpulan yang mana untuk hari guru nanti?

hehee...
no idea meh ... selamat hari ibu, selamat hari belia, selamat hari guru

Monday, May 17, 2010

Isnin = Sadis ~~~ :Haru

hai hai hai...
isnin = sadis ~~~ :haru

memang sadis .... celik je mata pagi tadi ... peluh memercik keluar ... rasa macam tak sihat. walhal semalam aku tidur awal apa...
misteri nusantara pun gua tak habis layan.
eh eh.. tetibe pulak guna kata ganti nama gua ni .. pehal?!!!

sekarang pun aku rasa berpeluh-peluh...
ke hari ni memang panas sangat. selalunya kalau berpeluh macam gini memang petanda tak baik bagi aku. mungkin kah disebabkan ulser?!!!

sesadis sadis aku rasa hari ini...
paling teruk pun kene ulang alik singgah masuk bilik kecik...
pe dia bilik kecik?!!! alahai tak kan itu pun aku nak kene lukis jugak...
aku hairan...betul lah.. elok je orang lain aku tengok..dengki pun ada ni...
bila aku pikir-pikir balik siap rewind sehari sebelum hari ini...

erk...maksud aku detik detik semalam...
ops!!! aku ada makan asam 2 bungkus... lagi satu aku ada makan roti jacobs...
adalah yang tak kene dengan dua benda tu...mungkin sebab dah masuk angin tu...
tu yang aku pulak hari ni jadi mangsa dan menjadi intan terpilih untuk keluarkan asap...

kalau lah jongkong emas...memang kaya dah buat pelaburan sebanyak tu =p
nasib badan lah,.. bukan emas yang dilabur =D

sekarang dalam perut aku masih ada rasa butterfly sedang bekejar-kejaran di taman bunga....
harap-harap malam nanti ... okay lah agak nya tu... (ehem..ehem... baca betul-betul bukan o.k le tu!)

nota: siapa cakap makan boleh sebarang makan ?!!! tengok apa dah jadi kat aku?!!! akibatnya =p

Saturday, May 15, 2010

Kau Dihati Ku

Alhamdulillah semakin hari semakin berubah selera aku. bukak-bukak je TV aku mesti tengok cerita - cerita yang berunsurkan kerohanian. ada juga cuba nak layan cerita lain. 2 ke 3 minit lepas tu aku dah tukar channel lain. sekarang pula aku sambil-sambil layan cerita tv3 sebelum akhirat. sanggup aku tukar siaran konsert af semata-mata nak layan cerita ni.

terfikir pula kisah bagaimana ending kisah hidup aku nanti...

ada satu rancangan best dalam astro ni... liga ilmu... syukur alhamdulillah ada rancangan yang sebgini sekarang. agak-agak bila liga ilmu astro tu nak mai kampung cheq ek?!!! hihiii...
yang aku lawak bila ustaz tu tanya kat ustaz -ustaz lain boleh ke doa macam tu untuk boyfriend?
hihiiii...

bagi aku doa yang dia bacakan tu memang baik untuk diamalkan...niatlah untuk calon-calon pasangan anda, atau pasangan anda sekarang. insyaAllah... Allah Maha Mendengar dan Allah Maha Pemurah.

oh ye...24&25 hb ni dah mula dah imam muda siaran oasis jam 6 setengah petang...hihiii...yang ditunggu-tunggu sudah tiba...dulu aku tak pandang rancangan liga ilmu ni...aku ingat rancangan biasa-biasa je....tak tau pulak syoknya rasa bila layan. ingat ustazah dan ustaz aku pesan dulu bila kita berada dalam majlis ilmu malaikat akan doakan buat kita sepanjang kita mengikuti majlis tersebut...

korang...
korang pernah tak terfikir if suatu hari nanti. tiba-tiba negara kita ni ditimpa musibah akibat perlakuan kita semua?!!! aku tak tau lah sama ada masa tu nanti aku boleh tergelak ketawa macam aku tengok cerita chapalrela ataupun adnan sempit the series. masih boleh ke aku makan barang-barang sedap macam pizza, pokok pangkalnya banyak yang buat aku terfikir...

sebelum tidur pun begitu jugak...
betul cakap Aerol hal-hal macam tu boleh buat kita rasa macam tak nak tutup mata waktu malam ... takut jika-jika Allah tahan terus nyawa kita....maksud aku ruh kita.

sama-samalah kita berdoa semoga di penghujung hayat kita beroleh tempat yang baik di sisi Allah. amiin...

Thursday, May 13, 2010

Going To Sibu

cewah...
bertaip omputih lagi ye. hahhaaa... esok sha nak pergi sibu. banyak projek nak buat. hahhaa...juta - juta masuk dalam poket kalau macam tu kan kan kan...
mesti dah ramai pak menteri- pak menteri di sana...
al-maklumlah ... orang kat sana sibuk berkempen. aku pulak datang sibu semata-mata aku nak beli tracksuit untuk sambutan hari guru akan datang. lagi pun bukan kawasan aku... memang tak layak nak ngundi. hihiii...
tak lupa jugak nak pergi bank ambik duit bayar kat abie rm100, kat umie rm36 untuk tudung. ishk ishk ishk...kering poket macam ni huahuahua...kalau tak bayar sekarang tak best lak rasanya.

apa? rm 100 tu bayar kat abie untuk apa?!!!

hehee...mestilah untuk "boyfriend" aku...hahhaha....
tunggu gambar "boyfriend" aku akan datang ye...
aku teringinlah nak makan pizza hehee...
rasanya nak singgah beli pizza esok hari hihiii...
tapi siapa nak belanja?!!! kwang3...
yang paling penting dari hari tu aku nak makan salad...
sebab tu menjadi kemestian untuk aku bertandang ke sibu esok hari.
aku mesti dapatkan buah-buahan tempatan yang sedap-sedap nak buat salad.


rm136 untuk abie ngan umie...
pizza habis-habis dah rm40 jadi jumlahnya dah cecah rm176
untuk buat salad aku agak dalam rm20 cukup lah...
dah rm196...fuyoh!!!

belum lagi tracksuit aku...

paling penting aku nak pergi tabung haji nak pastikan aku punye akaun tu aktif ke tak...
rasa-rasanya memang tak aktif sebelum ni...lepas tu nak pergi BSN pastikan aku nak tukar kad bank aku...tu pun kalau sudi diterima kat situ...cip tu dah tak boleh baca sangat le.


lepas tu aku nak pergi ....
tengok tracksuit kat sekitar premiere... kalau dah terdesak sangat aku layan je kat junrong...
harap-harap sempat ke farley...hrmmm...ataupun...
abang aku balik dari sekolah terus je hantarkan aku ke farley...
dan aku boleh shopping dengan sendirinya di situ. hihiii...
habis dia solat jumaat terus ambik aku kat farley dan hantar aku ke wharf balik...

bukan apa...

hadiah yang aku nak beli tu cuma terdapat di situ je...macam mana tu?!!!
cantik sangat-sangat hihiii...

lagi pun...
aku cuma nak jadikan tahun ini adalah kenangan paling indah seumur hidup aku berada di atas muka bumi Allah ni. mampukah aku?!!! insyaAllah FIGHTING!!!

doakan keselamatan aku pergi dan balik untuk esok hari ye...

lain kali baru aku tidur kat sana. sebab aku nak balik kampunglah minggu ni...dah janji ngan mama nak cuti seminggu di sana...

tapi...umie kan ke sibu isnin ni?!!! kwang kwang kwang...macam mana tu?

Nota: ada satu lagi aku lupa...umie nak kan air zam-zam nampaknya kena pergi mekah le sha ni kan kan kan ... hihiii...apa lah umie ... alamak warna pink tu umie...boleh harap ke kalau kaler pink dalam bahasa melanau ni...hhaahhaa.... baju kalas... huahuahua...

Tuesday, May 11, 2010

Terima Kasih Semuanya

sebulan lebih dah berlalu pemergian adik siti. sejak dari hari tu jugak ada "somebody" yang selalu temani hari-hari aku. alhamdulillah. maaf dari aku buat kekawan yang lain sebab tak bagitau. ada jugak yang baru tau. bagi aku takde hal. aku cuma lebih suka duduk diam je sejak awal tahun ni.

mula-mula rasa sunyi le takde dia bila balik rumah. tapi sekarang alhamdulillah. takde apa-apa...demam jugaklah seminggu mula-mula tu. kira standard le tu kan kan kan...

terima kasih pada yang sudi ucap selamat besday 9 april yang lalu...tak seperti biasa rasanya. demam teruk aku malam tu. thank you buat dewa dan akmal. tak lupa buat unknown, kerepek, shema, umie (yang sanggup buat spagethi), kepada teman-teman sekerja aku dan semua yang tak tersenarai lagi ni...

teringat ada yang sanggup nyanyi hepi besday kol 4 setengah pagi aduyai...kesian ... dah tu je masanya dapat bersembang...

seperti perumpamaan yang aku selalu taip sebelum. hidup ini tidak boleh dipandang ringan. huhuuu...

rasa nak pergi bercuti je tahun ni tapi rasanya ada ujian kot. nervous jugaklah. kene sedia awal le nampaknya. alahai bukan tahun lepas dah pergi bercuti sakan ke? ape? pertengahan tahun ni? tak tau lagi lah... ada rezeki nak gak bercuti...tengok keadaan macam tak diizinkan pulak. macam mana tu?

sekarang ni...

aku ingat nak busykan lagi diri aku sendiri dengan kerja-kerja yang lebih berfaedah sikit. tak adalah terperap je kan kan kan...sekurang-kurangnya otak aku tak tumpul sebab selalu diasah hehee...insyaAllah. aku nak buat kerja lain ni lain kali jumpa lagi ya...kita cerita lain masa bye bye ...

Black & White

alahai ketinggalan pulak nak tengok cerita black & white....adamaya kan episod akhir dalam minggu ni hehee.... adesss
sekarang ni sedang layan frenzy.fm. lepas isyak karang nak buat keje...tulis persediaan untuk kerja seminggu ni. lepas tu ingat nak buat ABM. rasa rajin pulak. hehee..kantoi ek?!!!
selalu ABM tulis kat papan tulis je. jarang buat dari rumah.
minggu terakhir pulak ada aktiviti hari sifu ada kem bestari solat. pokok dan pangkalnya memang busy giler. tapi entah macam mana yang aku ni boleh terchampak kat dalam kumpulan udang jongang tu...ntah dari mana orang mana lah dapat ilham yang segrand itu...memang amazinglah....
amazing lah sangat kan kan kan....
ermmm malam tu... tiba-tiba dapat satu koling...
dia: assalamu'alaikum
aku: wa'alaikumsalam
dia: tengah buat apa tadi?
aku: tengah layan frenzy.fm dengar lagu baik-baik sayang..
dia: hek eleh... konon...
aku: hehee jangan le cakap macam tu....malu lah...
dia: hahhaahaa...ni nak bagitau ni...saya nak balik kampung malam ni jugak urgent...
aku: (sambil tengok jam dah pukul 2 lebih pagi) ... kenapa? ada masalah kat sana ke?
dia: nak cerita lah ni...tadi mak tepon bagitau adik terkene ngan pocong.
aku: pocong? (teringat masa main youtube terbuka klip video pocong) bila tu?
dia: semalam....
aku: (alamak time aku terclick video klip tu) lepas tu...
dia: mak cakap tengah dia goreng kerepek kat dapor tetibe macam ada bunyi benda keras jatuh atas bumbung rumah. kat belakang rumah tu ada pokok rambutan. mak rasa tak sedap hati jadi dia stop goreng kerepek dan tengok keluar. dia mintak yang lain pergi check tengok apa berlaku kat luar. adik seorang lagi jenguk dari tingkap tau....terkejut tengok adik yang duduk luar tadi merangkak nak sampai ke pintu.
aku: masyaAllah...kesiannya.
skippp...
nanti apa-apa hal bagitau kay...kata aku...dan dia jawab. o.k sampai kampung nanti saya col...
dalam hati...rasa dag dig dug....
kenapa setiap yang berlaku kat dia mesti aku akan dapat tau dulu melalui sama seperti a.k.a petanda...setakat ni aku belum tanya lagi khabar adik dia macam mana.. tapi dia habaq pagi tu alhamdulillah beransur pulih sikit dah...alhamdulillah.
Nota: baru je pagi isnin tu dia kutuk aku penakut....adessss.... itulah cerita susah tak cerita pun susah...

Monday, May 10, 2010

Yang Terindah


wah...
lama dah tak balik kampungkan? hehee...
minggu depan aku balik dan cuti kat sana jangan risau.
rindu pulak ngan si kecik ni..
aku takbalik bukan apa...
sebab...
dah alang-alang minggu depan aku bercuti seminggu jadi aku target aku duduk sini kejap. entah macam mana result politeknik Nurul dia dah check ke belom. huhuuu...nak cerita pasal kawan-kawan...aku ni lebih banyak terperap kat rumah. jadi famili aku le ibarat kengkawan aku sekarang. pada yang sudi hubungi dan sms aku tu...thank you sangat-sangat. korang adalah yang terbaik. aku pun satu hal jugak. suka duduk diam sepikan diri. bukan apa...banyak sangat fikir. dan tak nak tambah apa-apa lagi yang nak difikirkan. aku kan memang selalu macam ni. kalau aku hubungi tu kira o.k lah angin tu. kalau diam je tu...kira angin barat daya selaju 120kilometer sejam le jawabnya.hihii....
alhamdulillah...dah dapat cari balik kawan-kawan lama di facebook. thank you Allah.thank you Allah. thank you Allah.
>>>buat kawan-kawan yang ambik SPM sesi 2000 bila ni nak buat gathering?!!! rindu lah nak jumpa kawan-kawan dulu.>>>buat kawan-kawan DBS dulu...bila nak buat event....hihiii....rindu pulak rasanya time buat projek-projek Public Relation dulu... dari sem 1 - sem 5 memang best giler...walaupun banyak kekurangannya..tapi kegembiraan dan keenjoyan tu meman terasa sangat-sangat. paling tak dapat lupa masa dengan dorang kak Grace dululah. ingat lagi tak jari yang tercedera.... kesian kak nor...kene tahan ibu jari yang berdarah ni...thank you buat bro zeno (tak pandai nak eja nama dia) sebab tolong balutkan untuk hentikan pendarahan. tak lupa buat pakcik guard...aku tak ingat nama dia... dia ada bacakan satu ayat untuk bantu kurangkan pendarahan tu sebab muka aku dah pucat sangat. sungguhpun dalam keadaan agak selamba dan tak pengsan. thank you jugak buat noor yang sudi tolong temankan aku sehingga ke hospital. sudi tolong basuh baju-baju aku ketika aku dalam kesulitan. dan pada sesiapa yang sudi hantar ke hospital malam tu. tak lupa pada miss freda dan sir gindam yang masa tu pun risau jugak....cuma event tu memang penting jugak sebab ia merupakan markah untuk student-student sem5 masa tu. it's o.k...perhatian yang diberi pun dah cukup.
kira glamour jugak le masa tu. hehee...rupanya aku bukan mangsa pertama kepada meja itu. sampai sekarang aku trauma dengan setiap benda-benda yang berlipat contoh...iron board. macam sama je bagi aku dengan meja hari tu. pada kawan-kawan DBS masa tu jugak terima kasih atas perhatian yang kalian berikan. 7 kali jahit tu... 3 belah atas...4 belah bawak...perghhhh gilerkan tahap kecederaan nya...walhal tersepit kaki meja je... hampir nampak tulang dalam tu. tapi tukang jahit tu cakap hari tu okay je..urat-urat o.k ...takder hal punya...cuma lately ni...jari aku yang agak lemah sikit. tak boleh buat keje-keje berat. baru je cabut bulu ayam sakitnya dan hilang deria rasaya sampai ke seminggu. macam mana tu? dulu tak adalah macam tu sangat. cuma sejak akhir-akhir ni je...
aku masih simpan lagi tau gambar time jari berbalut tu. malam tu aku diminta berehat tengok-tengok je. tak perlu bekerja. miss takut sebab muka dah pucat. dan paling miss takut kalau-kalau jari tu nanti meradang tengah-tengah malam. alhamdulillah. semua tu okay je...tak ada apa-apa yang berlaku.
ada masa nanti aku upload ek...tapi letak kat FB je lah hehee....
o.k lah semua...gtg dulu...dah petang giler ni cuma menunggu azan je dari tadi...semoga kita semua berjaya di dunia dan di akhirat.