Monday, February 23, 2009

Al-kisah tanpamu (2)

Kembali kepada kisah yang selanjutnya selepas commercial break. Wakakkakaa…

Depan gate. Seorang gadis berbadan agak gempal setia menunggu temannya. Akhirnya seperti yang dijanji temannya sampai 2 minit sebelum pukul 5. sampai di depan gadis yang gempal itu dia bertanya

Aku: dah lama ke keluar kelas? Nape tak call?


Dia: tak lah. Baru je sampai sebenarnya.


Tiba-tiba pakcik guard menyampuk…

Pakcik: aih…macam ada plain baik punya je ni?


Aku: hehee ade-ade je pakcik ni. Nak ikut sekali ke?


Pakcik: mana boleh. Pakcik kan tengah kerja ni.


Aku: tak apa pakcik. Jom lah!


Dia: hahhaa….betul tu pakcik. Tak ada oranglah nak rompak siang-siang macam ni.


Aku pandang muka dia…dahi berkerut sepuluh. Dia senyum, aku faham...

Pakcik: tak apalah. Lain kali pakcik ikut. Hahaa…jalan elok-elok!


Aku dan dia: okay pakcik…

Dia: memandangkan aku dah buat kau sedih hari ni. Aku nak belanja kau. Kau pesan je apa je.


Aku: betul ni! ( Tanya dengan penuh kemusykilan)


Dia: yelah. Betul lah. Aku tau apa yang dah berlaku. Tadi ada orang cerita kat aku pasal insiden tu. Kesian dorang kat kau. Kesian aku dengar. Patutlah kau nampak bad mood sangat-sangat.


Aku: dah lah. Aku tak nak cerita lagi. Yang penting sekarang aku nak makan nasi ayam. Aku nak minum tea c panas boleh?!!!


Dia: okay!!!

Abis je makan. Jam dah dekat nak maghrib. Sementara tunggu azan. Kitorang lepak kat situ. Bila azan dah tiba. Kitorang balik kolej yang kebetulan nya kolej tu berdepan dengan tempat makan. Aku masuk masjid, dia balik bilik.

Sampai dalam masjid. Aku masuk, seorang pun tak ada jemaah perempuan. Aku terus letak beg aku kat situ dan masuk ke ruangan wuduk. Ambil wuduk. Dan masuk ke ruangan solat semula. Masih juga tak ada jemaah perempuan. Selesai azan. Aku bangun, solat sunat sat. selesai solat sunat kedengaran sahabat aku mendendangkan iqamat nya.

Solat….

Selesai solat, aku terus buka nota management. Kitorang dah plain nak studi di ruang legar sambil tengok cerita dalam hati ada cinta. Hehee…

Tengah belek-belek nota. Tetibe ada orang bagi salam. Terkejut aku! Aku pandang dari celah dinding yang memisahkan antara jemaah perempuan dan lelaki. Aku tengok si presiden MPP rupanya. dia gelak. Lepas tu. Dia bagitau sepupu dia kat ruang depan sana yang duduk dengan pakcik zack. Terus sepupu dia datang juga.

To be continue…huhuu

No comments: