Thursday, December 24, 2009

Bila sha83@kaizer Pasang Cita-Cita

ini kisah perbualan seorang gadis yang diberi nama sha83@kaizer oleh dirinya sendiri...

ada apa dengan tol :

sha83: ishk ... rasa nak merasa keja kat tol le .. mesti best kan?
ibu: eh.. tak tau akak cam mana nak apply keje tol.
sha83: hari tu .. masa di kl aku ada nampak iklan keje tol ada kosong.
ibu: hheeeheee..lepas tu...
sha83: rasa nak apply je huhuuu...sayang gak ngan keje sekarang. lagipun jauh tu...
ibu: kat sini satu je tol ... ada di sibu...
sha83: ha'ah tu lah...

ada apa dengan restoran itu
kisah di meja bulat.

abang: dengar tu su... siapa yang bekal ayam kat situ... ayam tu la yang usu makan...
sha83: uicks.... aku lama dah tak pergi tut...tuuttt. kalo pergi pun mana ada makan ayam. aku makan lain-lain...
abang: sekurang-kurangnya dapat resepi pun tak apa dari situ..bleh bukak restoran sendiri...
sha83: woh .. tak apa... nanti aku apply keje situ sebulan dua kat situ.

lagi kisah restoran
sha83: rasa nak keje kat situ je...
akak: apply lah ...
sha83: tapi keje masa cuti je la... huhuu ...
akak: hehee....

ada apa dengan Emelda (aku failed nak eja nama artis seorang ni)

akak: dalam melodi masa tu ramai yang gtau kak wani .. ada nampak kak wani dalam melodi.
sha83: lho... dia tu sepupu sepapat ngan emelda ke? napa tak gtau awal...
akak: akak dengan abang kan jenis yang tak kisah sangat pasal artis-artis ni ...
sha83: (terbatuk-batuk dengar jawapan)

terdiam sejenak ... kemudian sambung lagi...

sha83: kak... sebenarnya .... tadi saya nak cakap .. kenapa tak gtau sepupu sepapat ngan dia. boleh saya cuba berlakon pulak..

senyum simpul dua merpati sejoli dengar.....

ada apa dengan pembantu rumah

sha83: susah susah sangat korang cari pembantu rumah .. aku kan ada....konpem tu tak ada tmbul isu pembantu lari lagi...
akak: aih... dia pulak offer ...
abang: daripada ko jadi pembantu rumah baik jadi cashier kedai abang ngan akak. tapi kene berhenti keje lah nampaknya...
sha83: boleh gak tu .. tapi kedai bila bukak?
abang: tahun depan...
sha83: tak jadi lah ... tak nak dulu...
akak: haih... macam -macam dah su pasang cita-cita hari ni usu...

senyum lagi ...

nota: tak boleh layan sangat dia ni bila dah pasang cita-cita. semuanya dirembat ... silap haribulan . kat tol jumpa muka dia. masuk restoran tu jumpa muka dia . masuk lagi restoran lain ..dia lagi... kat rumah pun muka dia jugak... tak puas kat rumah .. ah sudah masuk tv pulak . bila pergi kedai beli daging .. muka dia pulak kat cashier.. haaaa mana lu mau lari dari ini gadis meh! huahuahuaaa....

Tuesday, December 8, 2009

Destinasi Cinta 7

inilah final destination kitorang ....

soping di sarikin....
kene lalu kastam tu beb..
bukan apa di situ kire dekat sempadan antara sarawak ngan indonesia ... mungkin nak pergi pontianak kene lalu jalan situ ....

patut le.. sumer nya kecek indon semua...
hehhee...nasib baik aku layan sinetron indon. kang tak pasal-pasal melopng mulut aku dengar dorang berkata-kata.

punye lah penat nak cari kain peberet aku tuh ...
aku cari kaler itam ngan maaron ... siyes... aku tak jumpe ... uwarghhhh.....
sedihnye ....

semua tak ada....
tapi tak apalah mungkin ada gunanya duit tu nanti...

sampai hotel aku terus tak keluar keluar lagi dah .. penat giler ... tak daya aku nak melawan rasa penat. bangun-banun tengok jam dah 9 lebih malam .... masyaAllah... apa nak jadi dengan kau ni nak!!!!! baik kene tembak je kau ni...

kwang kwang kwang !!!

Destinasi Cinta 6

hohooohooo....

shopping barang-barang serawak .. ngan beli barang tok keyon meyon ...
aku jugak le yang jadi pemandu pelancong kat sini.

abang tanya...

jauh ke satok dari hopoh....
eh tak jauh jalan kaki je ....

jauh ke hopoh dari electra house...
eh tak jauh le .. dapat jalan kaki...
jangan ko kata tak jauh .. tadi pun aku rasa jauh jugak...

aku cume senyum simpul...
sampai electra baru jumpa apa yang dia nak .... aku sempat beli jeans lee cooper siap potong terus tu ... huhuu ... biasalah tak cukup tinggi.

aku carik lagi mustang tapi takde yang best...
dah jumpe levi's tapi levi's yang aku minat ade di sibu ... uwarghhhhh......
abang taz punye pasal lah suruh cari kat reject shop.. aku tengok tak ada yang aku berkenan pun ... uwarghhhh ....

di kuching ni .. aku berbeli sakan.. ku beli kasut ngan dua jeans .. tapi aku tertinggal baju liverpool huhuu .... please!!! pleasee!!!! ada sape-sape boleh bantu tak? huhuu

yang pasti disember ni .. levi's tu dalam target aku ... aku mesti beli ... nasib baik aku masih simpan duit untuk levi's tuh... huhuu ....

Nota: nak beli buat le cara nak beli cik adik oiii!!! padan muke aku .... kwang kwang kwang ...

Destinasi Cinta 5

dari penang fly ke johor ...



oh~ho ...

smpai di johor ada orang tolong bawak ke hotel. dok kat hotel city star. terima kasih alang sebab sudi terjah kitorang kat sana dan pasal hotel tu thank you sangat-sangat.



terima kasih pada MW sebab sudi hantar sampai hotel. tibe-tibe je ada masalah kan? mungkin ada hikmahnya.



malam tu ... adik umie ... asy le yang bawak jalan-jalan. mula-mula lepak kat dangarbay ... balik dari situ ... terus singgah tempat aceh ....



nak tengok candid kat situ?

jap lagi aku upload ye .. tu pun kalau kapasitinye rendah dan muat untuk dimuaturun ... hehee...



aceh thank you sangat-sangat sungguhpun tak de kambing .... huahuahuaa...



Nota: harap maklum tak dapat nak buat apa gambar tak dpt di muaturun .....



baki baki terakhir ... kitorang jalan-jalan tengok singapore dari seberang je ... huhuu ...

Destinasi Cinta 4

ah~ha sampai episod 4 sudah ...

naik bas pukul 9 setengah ke penang. semuanya adik akmal sayang yang tolong uruskan.. terima kasih sangat-sangat tatau nak balas cemaner jasa adik...

aku dah rasa loya-loya bila nak bas... oh~no!!!
Penang punya pasal aku naik je ... sempat lah singgah ipoh ... hehee... buang hajat je hakhakhakk..

sampai di penang .. masuk dalam kereta.. hohohoo .... tak ada teru sampai hotel tapi dia pusing pusing pulak cari jalan nak masuk situ ... hehee... tak apa tak apa..

sampai di situ ...
abie tanya .. nak makan di mana? macam biasalah paling dekat pun dengan jaya je .. jadi kitorang lepak situ ... dari situ terus sambung jalan ke mydin, lorong-lorong dan komtar..terus pergi prangin mall.

di situlah jumpa shima huhuu ... thank you shima ngan kawan dia sebab sanggup datang seberang jumpe umie ... hahhaaa...

ayat berkean shim untuk aku ...

wahhh.....kak sha kecik nye je...

adeihhh...

esok hari tu .. kitorang turun ke naik kalau istilah untuk bukit bendera?
dalam bas...

camner? dah sampai ke?

eh tak lagi.. depan sikit ... sini tokong meh ...

sampai je depan bukit bendera apalagi possing le jawabnya.. then abie tanya beli tiket kat maner? aku tunjuk le.... rasa macam aku pulak yang jadi pemandu pelancong. hihiii...
tapi alih-alih kene tunggu sejam lagi le.... last-last kitorang lepak kat tempat makan situ.. ade ke patut aku order air biasa-biasa saja ... aduhyai ...

balik dari bukit bendera terus naik bas ke padang entah apa nama.. terus p kota yang ade penjara lama tuh ... huhuu ....

balik dari situ ... ada seorang hamba Allah ni sudi bawak kitorang jalan jalan sampai seberang. thank you .. sebab awak sudi bawak lepak kat tepi queensbay ... boleh tengok suasana malam kat situ .. lepas tu kitorang gi makan ke seberang .. parking depan papan tanda permatang pauh ... lepak di char kuew teow glemer ... sampai 2 pinggan aku ngn umie makan. disitulah tempat berjumpa jojie.. sayang jojie... mmuahhh .....

selamat tinggal penang ...

Destinasi Cinta 3

uicks... 3 le pulok ...

balik dari melaka .. kitorang lepak kat selesa inn pulak .. thank you sangat sangat adik ku sayang... sudi meriahkn percutian kitorang. tapi nasi ayam kat open air on the way ke melaka tu memang best le.. lain kali kita datang situ lagi ek ... hehee...

oh pau shazana ... kehkehkeh...

di sini ...
dorang jalan-jalan ke sekitar masjid india ... aku tak sampai sana.. hanyut memilih tudung dan terdampar di kedai buku ... di situ lah aku jumpa buah hati aku .. cinta berbuah syurga kota namanya .. kenapalah aku tak beli .. adehhh ... sesal betul rasa di hati.

petang terakhir di kl.

awak... abang ajak dinner sekali malam ni ..

lhor .. esok tak boleh ke?

orang dah berangkat ke penang pagi esok ...

eh ye ke? kata 30hb...

tak jadi... nak jalan-jalan sana jugak...

o.k macam ni ....pukul 7 nanti saya usahakan untuk keluar kejap. nak makan kat maner?

pizza...
depan hotel tempat kitorang nginap je..

aiseh .. sampai sini pun makan pizza...apalah awak ni ....

biarlah...

heheee....o.k nanti saya cuba ye... apa-apa hal saya mesej lagi nanti....

selang beberapa jam kemudian ... mesej masuk .. baca...

"maaflah .. tak boleh keluar. boss tak bagi sebab tak ada orang ganti tempat kerja. ni pun dah merajuk dah ni... tapi boss buat muka bodo je .. nak merajuk lah nga dia... huhuu "

dalam otak berfikir ... sudahlah .. jangan berharap ... andai waktu itu masa ada... pasti kesempatan itu akan datang jugak akhirnya...dalam rasa putus asa. tiba-tiba umie cakap ... kita datang lah kat tempat kerja dia.

jadi pakat lah dengan si rudz .. nak ambush dia kat tempat kerja....
terus call mmber dia si wan ... tanya jalan masuk situ ...

abis je melepak kat pizza.. terus pegi situ ...
dan dan dan dan dan ... sampai tawaf 2 3 kali ... akhirnya baru terjumpa.
bila sampai depan pintu .. kitorang disapa dengan manis dan ramah... duduk dengan rasa penuh sopan santun....

buat order,,, dan aku lambai perempuan seorang dia datang ...
dengan senyum dibibir aku tanya...

kat sini ada orang nama mamat kerja ke?

dia jawab ada.. kat belakang sana...

erk.. boleh tolong panggil dia kluar sekejap?

boleh .. kejap ye...

dia berlalu dengan tersenyum penuh makna.... cantik woh dia tu...

setiap ruang restoran itu aku perhatikan satu persatu. terasa sungguh dekat sangat dengan aku. aku rasa macam pernah masuk situ .. tapi tak logik jugak .. tu kan pertama kali aku sampai sana. dalam masa aku berfikir...

dia melangkah keluar dan tersenyum... lalu mendekati meja kami sekeluarga...

dah order ke?

dah...

dia sambil-sambil salam dan tanya basi basa ...
dia masuk dalam balik dan sambung kerja .. lepas tu siap call lagi...

nape tak cakap nak datang?

surprise....

hehee.. ada-ada je... dah dah order cepat nak makan ape?

nak belanje ke tanya ni?

order je la cepat .. tengah buat kerja ni ... sibuk sikit kat belakang...

makan?!!! ermm .. kitoran dah kenyang .. dah makan dah ...

o.k minum pulak?

minum?!! nak rasa air tu .. yang awak pernah cerita dulu ...

air apa?

air yang ada campur peanut butter....

oh... yang tu ... okay...

tak lama kemudian order sampai ... malu meh .. aduh .. segelas je .... aku seorang je minum ... aku minum dan suruh umie rasa ... umie cakap sedap .. nak habiskan malu .. sebab orang buat bukan untuk dia ... adeihhh ... len kali dewa kene belanja umie ngan abie celebrate anniversary dorang kat situ le jawab nye .... hakhakhakkk ... masa tu mungkin umie tak malu lagi kot .. hehee...

time nak balik .. panggil waitress kat situ .. dia datang dan bagitau ... dah bayar semua ... seorang pandang muka seorang ... sah ... dewa yang bayor!

sebelum balik ...
dia datang meluru dari arah belakang dan tanya...

eh dah nak balik ke?

ha'ah ...cemaner ngan barang-barang tu...bagi terus je kay? dah ada dalam kereta dah...
o.k ... eh tadi kau paking kereta kat mana?

dalam sana? eh mahal paking kat situ ... tapi tak apalah kejap ...
dia lari masuk dalam balik .... rupanya ambil kupon paking ngan sekali untuk diskaun... lain kali paking kat depan pun boleh juga... bagitau dia..

berapa paking tadi...
mahalnya .. 10 tu....

berapa diskaun dia bagi?
4...

uiks paking kejap pun 10....
huhuu...

kan dah kene surprise kitorang ... huahuahuaa...

lepas ni nak gi mana?
nak jalan-jalan ambil gambar klcc dari jauh. lepas tu ... gi lepak kejap kat dataran merdeka...

lor... buat apa lepak kat dataran... tak ada best lah ...

orang nak dengar jam besar berbunyi le .. tunggu detik 12 malam...

uikcs... macam tu pulak ....

bukan senang tau nak dengar live....

hehee... ada-ada je...

hari tu ada col makcik .. dia ajak singah rumah .. mintak tolong awak bawak ke situ ...
saya cakap awak bz... tak sempat kot...

ha'ah .. lama dah tak datang rumah makcik... tak pe lah lain kali awak datang lagi saya bawak lah gi jumpa dia..

lepas penang gi johor ek?

ha'ah...

lepas tu bila balik sarawak?

3hb le... awal pagi dari johor.

woh .. jaga diri tau ... eh kete dah ada kat depan tu jom .. abang hantar ... letak je situ dulu barang tu.. apa-apa pun terima kasih sebab sudi datang ... susah-susah je...

aku hanya senyum mendengar...
tengok dia bersalam dengan abang...

kemudian kami teruskan xpdc pada malam itu ...
bergambar dan berlepak di dataran...

Moral Value: kadang-kadang ditengah-tengah rasa putus asa itu ... jika kita yakin segala-galanya datang dari Tuhan... pasti Tuhan bagi jalan pada kita...itulah dia kekuasaan Allah. kita tidak tahu segala perancanganNya. apa-apa pun takziah buat dewa sekeluarga atas kehilangan abah yang tersayang. aku dapat tau petang 7 november 2009. itupun setelah selamat diurus jenazah. itulah sebahgian dari taaruf aku bersama dewa ...

Monday, December 7, 2009

Destinasi Cinta 2

hari keseterusnya ... kitorang sambung perjalanan ke melaka. sampai di sana hotel dah kene kebas le pulak ... sampai di melaka sempat lagi kitorang lepak kat menara taming sari. tercapai jugak cita-cita aku nak naik situ. alhamdulillah. lepas tu balqis & sani bawak kitorang jalan-jalan sekitar AFamosa ... sempat lagi tu berbeli kipas ala-ala cina ... siapa lagi kalau bukan umie punye pasal. nasib baik tak jumpa durian. kalau tak dengan durian durian sekali diangkot ... hahhaa...

* teringat insiden masa on the way ke melaka... dah sampai melaka sebenarnya .... tibe-tibe angin sepoi bahasa bertiup perlahan-lahan sehinggakan umie tercium bau durian... siyes aku pun tercium jugak.. tapi beli pandang sekeliling tak ada pun durian... ajaib sungguhkan ? sampai rudz kat depan tersenyum lebar macam iklan susu marygold kot nama susu tu ... alah .. yang iklan ... mmmmmm.... huahuahua... betul ke apa yang aku ngan umie terhidu tu ... anjing pengesan pun tak secekap tuh .. hahhaaa....

masa nak makan ... teringat kat fisau .. terus mesej dia gtau di mana kami berada... adik fisau beraya rumah nenek dia kot ... tak pun nenek dia ada buat kenduri. dia ada ajak gi rumah nenek dia. tapi masa tak mengizinkan kitorang nak buat ambush ke situ. kang masuk rumah orang lain plak.

insiden mencari hotel. hahaaa... lawak lawak ... rasa orang kaya pulak tinggal kat mahkota parade tu... okay lah sangat. hehee... kenapa lah umie tak tanya kat holiday inn tu ada bilik kosong ke tak... wakakkaaa... ikut rasa hati aku nak berkampung terus je kat mahkota parade tu. ye la... dah rasa duduk dalam apartment pulak . tapi sayang dua bilik je ... kerana dua bilik ni tercetus le isu perebutan tido kat kerusi luar.

weiii... nanti ko tidur dalam bilik ek ...

aishkkk... apa pulak aku.. ko la yang tido dalam bilik ...

tak nak le.. aku nak tidur luar....

ishk.. ko jela yang tidur dalam bilik ...

aku tak mau ... econ dalam tu kuat sangat. demam aku karang...

woh ... okay lah ...

jam kol 1 dia masuk bilik .. aku terus tutup kipas kat ruang tamu dan Zzzzzzzz....tapi seingat aku sebelum tidur amam tu aku sempat lagi angkat panggilan. glamer pula rasa bila berkali kali mesej masuk .. calling tak henti henti masuk...

panggilan pertama yang aku angkat .. aku ingat kata-kata dia ... best lah kenal dengan awak.. aku tanya kenapa? lawak awak ni ... masa tu terus teringat kat ustaz lutfi .. dia pun pernh cakap macam tu .... satu tika dulu dikala usia aku menjangkau 12 tahun.

eh eh cerita aku melompat lompat macam lompat katak pulak...
lepas dapat mahkota parade tu tai. kitorang pun pergi lah jalan-jalan tengok wayang. ninja assassins tu... (maaf aku tak pandai nak eja..ops!!!)
kat mall tu le terserempak ngan nama kaizer .. tu le umie .. aku kata nak bergambar terus umie cakap tunggu esok ... nak tunggu esok apa? kan tak sempat lagi dah huhuu ... harap harap fisau boleh tolong ambil gambar untuk aku kaizer tu ... wakkakaa...

insiden dalam wayang....

dia kata .. harap-harap awek duduk sebelah aku...
seorang awek lalu .... ku jeling tengok awek tu lalu dan duduk depan ...
aku ngan umie apelagi gelak lah...
kali kedua .. adelagi awek lalu... duduk satu baris yang sama.. tapi alih-alih .. bawak pakwe pulak .... alamakyai!!!!
kali ke3 awek lalu ... alih-alih yang duduk sebelah dia .. budak kecik kot .. tapi aku tak pasti apa jantina dia .. apelagi aku ngan umie gelak lagi sampai terbalik satu panggung tu .... erk.. terbalik ?!!! yelah yelah .. aku tipu ...

kehkehkehhh ....

moral value: laen kali tak payah berangan nak duduk sebelah awek dalam wayang ... kerana kebarangkaliannya ... amat tipis. hahhahaa.... (gelak besar dengn muka bangga) .... mal .. mal... (sambil geleng kepala)

Sunday, December 6, 2009

Destinasi Cinta 1

hentam lah jika orang kata blog ini blog jiwang ... tipulah kalau dia cakap dia pun tak jiwang jugak .. ek elehhhh.... boleh blah !!!

ishk mende aku merapu ni ...
jap jap.... pikir dulu ...

ops tersasar jauh nampak .. sha nak cerita pasal destinasi sha sepanjang dua minggu yang lalu ...

kan sha dah cakap semua tu tanpa perancangan ... jom ikuti kisah sha ...

sha sampai di airport yang pasti bukan KLIA. dalam pukul 4 petang macam tu. di situ ada adik umie iaitu orang yang satu tika dulu aku pernah panggil asy... siap gaduh-gaduh lagi pasal nama dia ... dan yang pasti ... aku malu ... huhuu teringat balik kenangan zaman budak-budak ngan dia ... tengok muka dia ... terus aku ingat ceramah dia pasal payung emas ... payung emas pun payung emas lah ...

tiba-tiba dia tak suruh masuk keta dulu .. dia caka dia tunggu kawan satu lagi . nama dia mie .. yang pasti bukan mIe ataupun mie**. siyes aku tak kenal dan tak pernah dengar cerita pasal diapun .. bukan apa .. asy katakete dia tak muat ... jadi dia minta tolong mie untuk ambil angkot kitorang pegi sun view hotel . abis le kete besor tu dimuatkan dengan beg bg besor kitorang yang menunjukkan bagai kan nak berkampaung kat sana dan tak balik-balik serawak dah.
time nak masuk dalam kete .... umie ngan abie ngata... adihh usu ... p la ngan mie sana tu .. sian dia nanti tade dengan nak sembang.
aku jawab .. apa plak aku .. tak nak le .. bagi le isyam satu kete ngan dia. takmao le .. malu... malu sangat2... aku tak kenal. akhirnya isyam le yang tumpang stu kete ngan mie. huhuu ...
sempat lagi tu ronda-ronda sekitar putrajaya dan makan sate dekat-dekat situ ... time makan tu entah kenapa tibe-tibe umie bersuara...

nah... ada orang curik gambar awak!!! pastuh dia gelak ...
orang yang duk depan sengih-sengih je ....
adeihhh ...

kalau nak curi pun .. suruh le saya bermake-up dulu ... pakai lipstik semua .. ini muka dah comot dah ... hohohoooo ....

malam tu sampai je hotel memang penat giler...

thanks asy and mie

hari kedua ....
asy bawak pusing-pusing sekitar klcc dan menara tinggi tu ....
di klcc ni le tibe-tibe aku dapat koling ...
dia: awak di mana sekarang?
aku: dalam klcc...
dia: okay ... jap lagi saya datang sana jumpa awak ngan famili awak.
aku: o.k

masa tu kitorang dah jalan-jalan di taman ... sekitar situ .. dia call lagi...

dia: kat mana...
aku: duduk tepi kolam dah ..
dia: o.k jap lagi saya datang on the way ni ...
aku: o.k

tunggu punya tunggu ...
col lagi..
dia: awak ke yang pakai baju biru beg putih tu ..
aku: adeih ... man ade beg putih .. org pakai itam le...
dia: o.k ....

tibe-tibe mesej berbunyi ..... ops.. bukan gitar ye,...
dia: saya dah nampak awak tapi malu le nak datang sana ...

aku terus col... tanya ...
aku: kat ner tu?
dia: ada kat depan ni .. awak jalan je lurus nanti dah dekat saya panggil la...

aku jalan lurus .. lurus... dan lurus...
adeihhh ku ternampak seorang lelaki duduk bawah pokok pakai baju kaler biru ngan jeans biru lusuh ... dia pandang aku .... aku senyum ... terus bagi salam ...

cakap punya cakap ... akhirnya dia berjaya aku temukan dengan famili aku ... sebenarnya itu janji dia pada aku .. aku cuma bantu je.

bila aku kenang balik detik pertemuan tu ... memang best sangat-sangat. dalam hati cakap ... apa masalah nya kalau jumpa bawak sekali famili ye... Rudz ... siap golek golek nangis atas lantai sebab aku jumpa dewa tak bawak dia sekali ... hhahaa.... tak pe rudz tak kan lari pizza dikejar hahhaaaa....

balik dari klcc tu ... kitorag naik menara yang satu tu... best giler ... sebab dapat ambik gabar cantik ... yelah ... orang tak cantik ... tapi dalam gambar comel pulok... pandai jurugambar tu buat sentuhan pada gambar sha... hahhaa ...

balik dari situlah ...
aku: mal .. ko katner ...
mal: aku dah depan dataran le ni..
aku: aku tak nampak pun.. mana dia.. ki jangan men sorok sorok. mentang mentang ko tunggu kitorang lama ....
mal: mana ada... aku ada depan sini ... aku nampak kau pakai baju biru bawak air botol mineral tu kan ...
aku: adeihhh . dr mana ko skodeng ni... baek ko keluar ...
mal: o.k jap jap...
aku: kitorang tunggu tepi kolam ye ...
mal: okeyh ...

aku toleh belakang ... nampak le satu lembaga tinggi giler daripada abang aku .. dia lambai tangan .. dengan selamba aku lambai dia balik ... dalam hati cakap .. entah ye ke tidak dia ni akmal .. oh~ho... (alamak kantoi meh!)

malam tu kitorang pekena nasi lemak antarabangsa .... yang tempat malam tu masih dalam kawasan tawanan kampung baru ke mal?!!! hhahaaaa...

esok hari tu pulak ...
asy g bawak pi ... sunway lagoon .... naik roda pusing umie tamao... masuk rumah hantu umie mahu tapi termahu le .. kenapa? tanya dia apa yang jadi ... asy... len kali kita masuk umah hantu tu ... kita taboh taboh hantu tu boleh ke? tak kene saman ke? .. sambil teringat insiden hantu gaduh ngan budak-budak time tu... huahuahuaaa...

main atas ice je aku tak try ... oh my flying fox... gara-gara selipar aku tu ... aku tak jadi nak try .. ikut kata hati ... aku pinjam dan nyamar jadi member jap nak main tu free ... huhuuu ...

balik hotel ... semua pengsan...

2 be continue ...

Sunday, November 22, 2009

I Love You Always

wawawwaaaa....
tatau nak mula dari mana. perasaan? macam biasa aje. hihii ... gambar di sebelah ni masa tu bulan ramadhan tahun 2007. namadia ni nur fazlin. pernah budak budak habaq dia ni serope cam haku ... haku jawab le .. kalo korang ngata aku ni cantik . jadi fazlin pun tak kurang sama cantik macam aku jugak. huahuahua...
tergelak golek golek lah budak-buda tu semua.
aku rindu sesi aku bersama dorang ... mmmuaaahhh mmuahhh mmmuahhh sambil laga-laga pipi sorang seorang.
pernah baca belum Pudarnya Pesona Cleopatra ? hasil tulisan kang abik . tip top novelnya. seperi jalan cerita yang aku pernah imajinasi satu tika dulu. hakhakhakkk ... imejin je lebih. buatnya tak kesampaian.
aku pernah terbaca satu kisah. di mana .... perkara yang paling peting dalam setiap penulisan adalah perkataan ataupun ayat pertama itu. dulu aku buat tatau je. sekarang aku rasakan benar-benar seperti terkena sumpahan itu.
belum lagi tu aku ajak umie masuk progam raja lawak. mesti dua-dua naik migrain. hihiiiiiiiiiiiiiiii.
eh cam takdak kene ngene je ngan title entri aku kali ini. huhuu ....
apa-apa pun aku cuma nak habaq.. aku akan rindu semua ini. keseluruhan dunia maya dan teman-teman aku. sedih lho... rime time nak cuti tu jugak baru dapat nak on9.
buat adik siti ... i love you always. usu kekeringan idea nie. apa-apa pun yang tejadi tetap akan terjadi. harap-harap myvi tu nanti milik anda. hhahaha. yelah .. usu bagi terus je lah kat siti. tapi.. kalau nak pass kat usu pun boleh jugak. sekarang jugak usu ambik lesen semata mata kerana myvi. erk... lesen terbang takdak jual kah sekarang huahuahuaaa...
gurau je dong.. bercanda!!!

NOTA : adik sahar baka buat pemeriksaan pasal biji bijian yang terpacak kat leher dia. kalo perlu. nanti mungkin akan dibedah sikit dan dihantar ke KL sampel daging tu untuk diuji. adik siti pula akan buat pemeriksaan lanjut di KL nanti . sebab terdapat ketumbuhan lagi pada tempat bedah nya beberapa bulan yang lalu. doakan semoga semuanya brjalan dengan baik dan lancar. kepada NYA jualah kembali setiap permasalahan yang datang satu persatu.

Friday, November 20, 2009

2009 Dalam Sejarah

Ramai yang tanya awak kerja apa sebenarnya? dengan muka selamba menaip aku jaga budak. di bawah ini aku sertakan gambar anak-anak yang dibawah jagaan aku? comel tak ;p (yang pasti bukan gambar di sebelah ;p )
o.k² cut stori beb...
aku nak cerita... sepanjang perkenalan antara aku dengan budak-budak ni aku rasa sungguh selesa dengan dorang. sungguhpun diakui memenatkan. tak ada satu keja pun dalam dunia ni yang tak penat. bukan otak yang penat..pasti badan kita yang penat. bagi aku tugas aku bukan mendidik. tapi menjaga mereka sebaik-baiknya. semampu yang aku boleh bagi . tugas aku juga menyayangi dan membantu mereka sedaya upaya aku. tapi, itulah setiap manusia ada kelemahannya. janganlah sebab sedikit kelemahan itu menolak segala usaha kita dan cita-cita kita.

3 tahun mereka dibawah jagaan aku. jadi sikit-sikit punya pe'el dorang memang aku dah kenal sangat. Bagi sesetengah orang mungkin ia sebagai sandaran sahaja. pada awalnya aku pun juga rasa begitu. lama-kelamaan ia bagai sebati dalam diri aku. ada kawan nak offer tawar keje dengan company. aku kata aku sayang dengan keje aku. macam mana tu?

kesian tengok hasil tugas ke3 dorang ni. bukan apa... biasalah dekat dekat ujung tahun . semangat pun dah kurang. tapi tak apa .. markah kurang banyak disebabkan tak hadir untuk beberapa paper. jadi tu le pasal markah jatuh menjunam. apa-apa pun buat yang cuba untuk menjawab dengan baik ... tahniah buat yang masih lulus. sungguh markah jatuh dengan teruk.



best student dalam kelas aku tahun ni. hihiiii.... comel tak dia? sama tak macam muka nabila dalam cerita mutiara hati. huhuu ...
dia ni best fren pada Mirza dan Hidayah ( tak ada dalam gambar di bawah sebab dia jarang datang. standard le tu )
dalam bacaan AQ dia selalu bersaing dengan mirza.
mirza pulak tahun lepas dah pindah tempat lain. jadi dia lebih rapat dengan hidayah dan tini. biasalah budak-budak memang aktif bila bersama-sama dengan kawan-kawan dorang. mereka pun macam tu jugak. kalau ditanya kita nak buat apa hari ini mereka akan bagi pendapat, main + cerita.
sebab-sebab mereka aku hayati watak-watak setiap kartun yang selalu jadi sebutan di bibir mereka saban hari. dalam tahun 2007, usia dia baru je 8 tahun. sekarang dah masuk usia 10 tahun.




dari kiri nory, Abu, Mirza , tini, dijah, tura, quratu, aina, fazilla, ain,

memang tak ramai boy yang duduk bawah jagaan aku. comel tak dorang. sengaja gambar ni di simpan di peti ini. harap satu hari nanti dorang dapat tengok gambar yang blur nie ... hakhakhakkkk...

nory, abu dan mirza adalah antara saingan nabilah. ada dua orang lagi yang tak hadir. dia tu hidayah dan annam. mirza adalah antara pelajar yang boleh diharapkan untuk tolong kawan-kawan dia yang lain. jarang dengar dia mengeluh. kecuali dia betul-betul dah tak ada idea nak tolong buat kawan dia dapat ikut apa yang dia ajar.
nota: ape ape pun buat buah hati pengarang jantung ku semua .. i love you all always . pada siapa yang tak hadirkan diri dalam kelas datang leh .... anda sungguh bermakna dan bertuah. kerana masih mampu melangkah ke sekolah .

Tuesday, November 17, 2009

Terima Kasih Cinta


terima kasih ya cintaku Allah yang Maha Satu ...
sebab kamu cintai aku ...
sebab Kamu rindui aku ...
mereka bertanya kepada aku?
ya ukhti ...
apa bukti kata-kata kau itu benar ?!!!
apa kah kau yakin dengan bicara tinta kau yang bisu itu ?!!!

maka aku jawab sekadarnya
kerana cintaNYA aku masih di sini
kerana cintaNYA aku masih bisa untuk bersuara
kerana cintaNYA aku masih bisa menulis
kerana cintaNYA aku masih bisa melihat
kerana cintaNYA aku masih bisa menilai
kerana cintaNYA aku masih bisa memaafi sesiapa pun
kerana cintaNYA aku masih bisa menginsafi diri
kerana cintaNYA aku masih bisa meratapi diri
kerana cintaNYA aku masih bisa berbagi kasih
kerana cintaNYA aku masih bisa berjalan
kerana cintaNYA aku masih bisa mendengar
kerana rinduNYA aku selalu mengingatiNYA
dalam tidur...
dalam jaga...
dalam langkah...
dalam tingkah...
dalam doa...

bukankah tanda rinduNYA itu datang bersama 1001 dugaan
1001 rintangan
1001 rasa derita
1001 rasa sakit
1001 deraian air mata
1001 kesulitan

bagi aku ...
itulah buktinya ...
bukti rinduNYA kepada aku ...
tanpa 1001 rasa itu ...
sudah pasti aku akan terus hanyut dan hanyut ...
bersama arus waktu yang kian berlalu ...

Terima kasih ya kasihku ...
tempat aku menumpang kasih ...
tempat aku menumpang teduh...
tempat aku menumpang manja ...
kau kasih ku ...
selalu bersama dikala susah dan senang
kau adalah kekuatan
kau bagai sinaran mentari
menyinari hari-hari
kau ibarat bulan dan bintang
yang menemani aku di kala dunia ini aku rasakan gelita ...
kau ibarat bunga yang mewangi ...
bawa haruman kebahagiaan dalam setiap nafas aku ...
kau ibarat burung-burung yang berkicauan ....
yang sabar menghiburkan aku di kala duka bertandang ...
mungkinkah kerana kita ada pertalian itu...
mungkinkah kerana kita adalah hasil dari dua jiwa yang bersatu
bersatu atas lafaz akad yang diredhaiNYA
tulus cinta dua jiwa itu ...
maka lahirlah kita sebagai penyambung keturunan

Terima kasih ya sayang ku ...
aku sayangi kau ...
sebagaimana aku menyayangi diri aku sendiri ..
kerana sayang ...
aku tahan segala rindu yang mengamuk di setiap penjuru hati aku
kerana sayang ...
aku melepaskan segala hasrat aku ...
kerana sayang ...
aku langsung tidak berasa kecewa ...
kerana aku memahami ...
dunia kau juga aku ada banyak bedanya ...
dunia kau begini ...
dunia aku pula begitu ...
namun ...
kerana takdir dari CINTAKU ...
kita dipertemukan ...
untuk mencari hikmah yang tersembunyi
di celah celah penghidupan ini ...
yang akhirnya hanya akan jadi cebisan-cebisan
yang tidak membawa apa-apa makna
buat mereka yang tidak pernah berfikir ...

Nota: tiada yang lebih indah melainkan rasa sabar itu yang menguasai dirimu ... insyaAllah ...

Cuti ?!!!

sempena musim cuti-cuti sekolah ..jadi aku nak bukak sikit le cerita pasal cuti-cuti ni ... mana tau kalau-kalau tersesat sampai di tempat aku sekurang-kurang nya boleh lah korang berkomunikasi sikit-sikit tanpa perlu khidmat terjemah daripada aku ... kurang sikit tugas aku ... hakhakkkk ... jojom selam sambil minum air ....

sebelum tu .. aku ringkaskan sikit cerita ini ... dalam bahasa melanaunya cuti ini dipanggil suti atau pemisi atau cuti (kata pinjam bahasa melayu tu...) ... tapi yang pemisi tuh aku kurang pasti ... yang suti tu .. kire-kire alih bahasa siket la .. tapi majoriti orang tempat aku panggil cuti ... biasalah ... manusia modenas ler katakan ... erk .. ade ek?!!! macam motosikal le pulok hehee ...

  • kamu akan bercuti di mana? (mo gan kedau bak bercuti nah?)
  • kamu bercuti bersama siapa? (mo bercuti dengan sai?)
  • dari mana asal kamu ? ( mo tow gan? )
  • daripada sumber mana kamu dapat cerita tentang tempat ini? ( keman an mo tao pasal kedau geh )
  • bila kamu habis cuti? ( pidan cuti mo majeh? )
  • kamu mahu tinggal di mana nanti? ( mo bak pelow gan nah? )

Tuesday, October 20, 2009

15 Perkara Penyebab Bala

diriwayatkan oleh At-Tarmizi dri Saidina Ali R.A. dari kitab 'Ibid lla Ir-rasyad)

Rasulullah S.A.W bersabda antara lan maksudnya, " Bala pasti menimpa ke atas umatku jika mereka sewenang-wenangnya melakukan 15 perkara iaitu:


  1. mereka yang berkuasa mencari keuntungan (diri & keluarga)
  2. amanah yang dianggap ghanimah
  3. membayar zakat dianggap merugikan
  4. suami tunduk pada isteri
  5. durhaka pada ibu
  6. mentaati kawan yang menyimpang dari kebenaran
  7. membenci ayah
  8. bersuara keras (menjerit-jerit) di masjid
  9. pemimpin diangkat dari golongan yang rendah akhlaknya
  10. orang ditakuti (dihormati) kerana kejahatannya
  11. minum arak berleluasa
  12. semakin ramai lelaki memakai sutera
  13. wanita menari dikhalayak umum dianggap perkara biasa
  14. permainan muzik merata-rata
  15. umat akhir zaman sewenang-wenang mengutuk umat-umat permulaan termasuk para sahabat Nabi S.A.W dn para imam Muktabar, (menolak fatwa) "

Nota : sekadar peringatan untuk dihayati bersama sila klik sini http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=1985

Monday, October 19, 2009

Maafkan Aku Cinta

hidup sebagai seorang pengembara di atas muka bumi Allah ni sentiasa saling bergantungan hidup antara satu sama lain ...

terkadang dalam kita bersahabat pasti ada yang tersentuh ..
terkadang kita telah cuba sedaya upaya untuk menjaga hati sahabat namun akhirnya tanpa kita sedar kita melukakan hatinya ...
bertapa bersalahnya diri ku ....
kerana cinta mu pada ku...

cinta...
maafkan aku cinta ...
di antara dua jiwa ...
tercipta satu cinta ...
cinta mu cinta ku ...
hanya kerana cinta ...
maka jadi segala ...
semuanya demi cinta ...
cintamu cintaku ...

siapalah aku ... dan siapalah kita ...
hanya mereka-mereka jua lah yang mampu memaafkan aku ...

Nota: maafkan aku ... bukan kerana aku tidak menjadi seorang yang prihatin lagi ... tapi hanya kerana aku sudah bersikap terlalu prihatin sebelum ini .. sehingga aku lupa ... banyak perkara yang tercicir dalam hidup aku ... sekarang aku temui jalan itu semula ... dan aku harus meneruskan langkah aku sekali tanpa menoleh ke belakang ... kerana aku tidak sanggup melepaskan sebahagian kebahagiaan yang pernah aku kecapi suatu tika dulu ...

Friday, October 16, 2009

Aku Bangga ... ( aik ... semacam je?!!! )

di alkisah kan ... 1:2 ... alhamdulillah ... dia ngaku itu memang benar ...

tahniah... kerana berjaya buat pengakuan. sha bangga dengan awak sebab berani mengaku sungguhpun sebenarnya "terkantoi" melalui pasangan hidup anda.

rasanya tiada apa yang perlu dimaafkan ...
harap apa yang berlaku boleh dijadikan sebagai pelajaran ...
jangan sesekali simpan status sebenar hanya semata-mata kerana ingin berkawan ...

aku sendiri punya ramai kenalan maya yang berstatuskan sudah berkahwin ...
semuanya okay-okay saja... tidak bawa apa-apa masalah...

janji sedar diri sudahlah ...
kalau tak sedar diri ..itu yang timbulkan masalah ...

Nota: status itu sungguh mulia ... atas restu Ilahi . bukti cinta sejati . heran pulak bila ada yang sanggup sorok status hanya kerana ingin memdapatkan seseuatu yang belum tentu jamin dia akan bahagia di dunia ataupun di akhirat ... ape-ape pun kisah kali ini ... harap dijadi iktibar buat kita semua ... seharusnya bersyukurlah dengan apa jua status diri kamu sekarang ...

Thursday, October 15, 2009

Cerita Panas (1:2) !!!

1:2 ni ape ye?

aku kire sebagai 1 tu wakil pasangan hidup ... dan 2 itu pula dikira sebagai anak ....

tak kira sama ada orang itu adalah seorang suami atau isteri yang pasti dia punya dua anak ...
aku tak pasti nak percaya dengan siapa? bila tanya dengan yang empunya badan dia akan habaq ... dia tu single lagi ...

tapi alih-alih ade orang ngaku dia tu adalah pasangan yang sah untuk si polan ...
dunia dunia dunia... entah apa motif kalian semua ya ...

andaikata dia betul betul single .. maka tercemarlah identitinya sebagai seorang yang single .. cuba bayangkan kalau orang tu call semua orang dan bagitau status dia yang ada anak dua pulak tu ... yang hubungi pulak mengaku yang dia adlah pasangan hidup orag berkenan .. bukankah cukup hebat pengakuan tersebut ?!!! tak pasal-pasal saham melonjak naik !!! ...

apa-apa pun bagi aku biarlah korang dengan dunia korang ... yang pasti semua ini adalah bersifat sementara .. dan sungguh aku rasa tak sabar-sabar nak tunggu orang-orang tersebut jauhkan diri daripada famili aku ...

terima kasih atas maklumat yang tak pasti itu dari yang empunya badan ... yang entah ya atau tidak yang aku pasti hanya Allah yang Maha Mengetahui setiap apa yang berlaku di belakang aku ...

jika anda cuma menyiasat ... berbahagialah dengan kata-kat anda itu dengan cara yang Allah telah rancangkan selepas ini .... jika anda benar pasangan sah dan punya anak dengan orang itu ... semoga kalian sekeluarga berbahagia dan dia itu bakal jadi adalah yang solih/solihah buat kamu ...

sudah beristeri beranak dua ?!!! ape ke hei ?!!!

Nota: andai kata rasa nak just for fun .. jangan pernah cube kenal seseorang itu dengan lebih dekat !!! AWAS!!! visit here http://sha83kaizer.blogspot.com/ rasa nak hebah nama je ... bleh atau tidak? jom selam blog yang satu lagi ... mana tau ade selit nama-nama yang terlibat ...

Saturday, October 10, 2009

On Air ?!!!

mesej masuk ...

read
from dia
askum...boleh mintak tolong tak? tolonglah bagitau kat awek aku yang kitorang dua takde affair... dia tak pecaya lah apa aku cakap...

write message
from aku
wslm ... lor camner aku nak gtau dia...ko cakap je lah kat dia .. aku kawan dengan orang jauh ...

lepas tu .. dia diam dah...

bengang tahap gaban aku! seingat aku masa sekolah menengah dulu sekali pernah le peristiwa camnie berlaku ... haprak betul la... langsung terus kacau privacy life aku ... tak boleh tengok aku bahagia langsung!

tak der maknanya aku nak jeles !!! plzzz plzz plzz!!! @the end kes tu dulu .. awek dia mintak maaf... alasan dia ... boifren dia tu selalu sebut nama aku ... apelagi aku tepuk dahilah jawabnya ... kali ni aku tak pasti pulak ape sebabya ... tapi bagi aku awek tu tak perlu lah nak marah... tak kan dia tak kenal perangai pakwe dia tu ... dah perangai suka cakap merapu terima je lah dengan qado dan qadar tu... rasa macam nak hempuk je dua-dua tuh kat dinding !!!

dewa call :
dia:ape cerita hari ni?
aku: classmate lama saya antar mesej ....
dia: ada apa?
aku: mintak saya tolong explen kat awek dia ... saya takder affair ngan dia...
dia: aik.... macam tu pulak?
aku: dia cakap awek dia tak pecaya ... jadi saya reply lah btau kasi tau kat awek dia ... saya kawan ngan orang jauh ....
dia:lepas tu?
aku:xde reply lah .. x suka lah macam ni .. dulu masa sekolah menengah pun hal cam ni jugak berlaku ... dengan couple yang sama pulak tu ... tapi tak lama lepas tu alih-alih dengar cerita perempuan tu kawan ngan laki lain ... kalau ye pun tak nak kawan ngan dia tu lagi .. tak boleh ke gtau elok-elok.. asik-asik nak libatkan saya ...
dia: sabarlah ... biasalah tu .... manusia ni macam-macam perangai dia... kebetulan pulak awak terjumpa dengan orang yang macam tu perangainya ...
aku: iyer .. tauuuuu......... tapi tak suke lahhhh...................
dia: sabar kay....
aku: dah lah tukar topik....

Nota: betul kata dely ... boleh jadi fitnah !!!

Tuesday, October 6, 2009

Orang Kata !!!

orang kata ... alah setakat kenal kat dunia ... ade aku kesah?!!! sungguhpun kenal di dunia maya tapi setiap manusia punya hati dan perasaan!!! sama juga lah macam aku ...
terkadang aku gembira bila kenal seseorang .. tapi yang banyaknye memang duka-duka belaka ... kita berkawan jujur .. tapi alih-alih lain pulak jadinya ...
yang paling sadis bila ada yang buat pengakuan raya ni tadi .. terkilan dengan sikap aku ... terima kasih kerana berterus terang ... ha'ah memang hati aku rasa sakit .. sampaikan ada orang lain yang jadi mangsa dan dia tak lain tak bukan ... orang yang jaga aku bila saat aku tak ada kawan ... dia hulurkan keceriaan dia bagi membantu aku bergelak ketawa. melupakan setiap apa yang akan berlaku .. telah berlaku dan sedang berlaku ... tapi yang pasti sungguh pun aku tak senang dengan sedikit sifatnya .. di dalam ketidak senangan aku .. rupa-rupanya dia banyak membantu aku dalam menjaga kesihatan aku selama ini ...
dia yang paksa aku tidur awal ...
dia yang ajar aku untuk jadi kuat ...
dia yang ajar aku menerima setiap seorang itu seadanya ...
dan paling penting dia ajar aku untuk tidak melibatkan diri dalam permasalahan orang lain ... dia cukup arif .. sekiranya aku terlibat .. secara tak langsung aku tak dapat tidur, bila tak tidur aku mudah jatuh sakit ...
cuba bayangkan anda telah melukai seorang sahabat yang selalu menemani anda tanpa sebarang syarat pun ...
Nota: kadang-kadang kita rasa kita memang patut rasa terluka dan terkilan, tapi dalam sesetengah perkara... tidak sepatutnya kita merasakan hal yang sebegitu .. kerana banyak perkara yang kita tidak tahu tentang sahabat kita... tapi aku akan sentiasa ingat pesan abie... perkara yang paling menyakitkan itu adalah sebuah kejujuran ... jadi aku anggap .. dia berkata benar dan aku harus berterima kasih ... tak mengapalah ... lumrah dalam kehidupan memang akan ada yang kecap bahagia dan sebahagiannya perlu melupakan ... kerana apa yang penting ... adalah sebuah persahabatan ... kadang-kadang sahabat pun makan kawan jugak ...
jom selam blog http://sha83kaizer.blogspot.com/ 2 be continue...

Sunday, October 4, 2009

Raya 2009


entah gadis mana lah dia nie .... anak sape la ni ek ... malam tu aku terpisah daripada kawan-kawan aku ... yelah aku bawak umie skali sian umie takder geng .... korang agak-agaklah ... bila lah dia ni nak kawen ... macam lama lagi rasanya ... hehee...

amacam ceritera aidilfitri aku ... sadis tak ?!!!
tarikh jumaat 2hb 10 2009

ceritera aidilfitri 1

pertama-tama sekali sha ingin berkongsi pengalaman hari raya untuk tahun ini ... orang hari raya semua bergembira ... tapi sha terlentang dalam bilik ... start malam raya pertama ... selepas detik 12 malam ... aduh !!!

sha mula beraya ke rumah kecik ... asik asik...raya pi tandas .. memang tak ada rumah lain lah nak berkunjung .. rumah kecik tu jugak lah yang dikunjung-kunjung .... bukannya ada apa-apa pun kat situ nak dikunjung selalu .. ishk ishk ishk...

dipendekkan cerita ...
aku terlantar selama 2 hari ... rumah aku tutup sampai pukul 12 tengahari . selepas pukul 12 baru dibuka ... tak dapat nak melayan awal-awal pagi ...

mau tau kesah selanjutnya ... jom selam blog http://sha83kaizer.blogspot.com/

Wednesday, September 16, 2009

From Teman-Teman Blogger



Nota: kad raya puyu ... thanks n selamat hari raya maaf z n b ... ahakz !!! ajaib sungguh ajaran ko yuyu hahhaa ... dah dah jangan nagish aku dah tempek dah hehehe...

Nota: ini pulak daripada tweetypeak ... selamat hari maaf z n b ... adakah anda terpilih utk kad raya gempak dpd sha83@kaizer tahun depan .... tungguuuuu !!!!! thank you mucuk tweet .... hehehe...



Nota: kad raya daripada munger ... laku ni kalo jual kat pasar ke market-market besar ke?
lalllalaaaallaaaa...jangan mare munger gurau jer ahakz... selama hari raya dan maaf z n b ...

Nota: baik hati betul plak keyon meyon nie ... aduh ... camner nak amik yer dr blog ni ... dia ingt senang ke nak amik duit ni dan simpan dlm bank... thank you keyon ... agak² macam tak cukup ni .. hakhakhakkk

Tuesday, September 15, 2009

STOP RIGHT NOW >>> THANK YOU VERY MUCH!!!!!

semua orang tahu bahawa rokok itu merbahaya.. kenapa perlu bunuh diri dengan sedut asap rokok tu?!!!

kalau puasa dapat tahan .. kenapa tak cuba jalan itu untuk berhenti merokok pada hari-hari biasa juga... Allah lebih tahu apa yang terbaik buat diri anda... pastinya Allah akan bagi 1001 kekuatan supaya anda bisa pulih hidup tanpa rokok!!!

apalah yang sedap sangat dengan asap rokok tu ... kalau sha nak bandingkan dengan tomyam ke ... ikan terubuk bakar ke? ... lagi sedap makanan-makanan daripada asap rokok...

bukan ke asap itu makanan jin?!!! ishk ishk ishk .. mesti jin dah berumah dalam tubuh badan tu .. tu pasal le tak boleh hidup tanpa rokok ... kesian badan si perokok .. gara-gara jin lapar dia pulak yang perlu buang duit nak beli makanan untuk jin-jin sekeluarga ...

kalau korang punya daya imaginasi yang lebih baik .. meh sha nak cerita sikit dan cuba bayangkan ...

(time berpuasa situasi tengahari)

anak jin : laparlah ayah ...
bapak jin: sabarlah anak ... ayah pun lapar juga....
mak jin: mak pun sama ...

(time berbuka puasa)

fuhhhh!!!!! berkepul kepul asap rokok disedut ....
apalagi meriah le anak-beranak ini beraya dengan asap-asap yang disedut oleh si perokok !!!

anak jin: baik betul tuan kita ni kan abah kan?
bapak jin: tu lah ... kan dah kate ... kena sabar...
mak jin: dia pasti tak akan bagi kita lapar terus terusan...
anak jin: mak ... abah ... tak payah lah kita lari pergi cari tuan lain .. kita berkampung terus kat sini boleh tak?
mak & bapak jin : sudah tentu boleh sayang ....
anak jin: hoorayyyy!!!!!!!!!!!! yahoooooooooooo!!!!!!!!!!

apalagi berpartilah dorang sebelum aidilfitri menjelang tiba setiap kali berbuka puasa ...

Nota: AWAS!!! Jangan biarkan Hidup anda diselubungi oleh jin² dan asap-asap rokok !!!!!!!!

layari gakz http://sha83kaizer.blogspot.com/

Jangan Malu Bertanya

setiap kali permulaan tahun ... sha selalu dengar pesanan ini daripada seseorang yang berpengalaman dalam bidang pendidikan ...




kalau ada apa-apa masalah jangan malu bertanya ...

disebalik ayat tersebut ... ada yang menyentuh hati dan sedikit perasaan sha ...

teringat pada seseorang... seorang hamba Allah yang bertekad mahu merubah cara hidupnya ... satu malam ...

dia: awak saya nak tanya sesuatu ... tapi malu ...

aku: nak malu apa pulak .. macam tak biasa ...

dia: malu lah nak tanya .... nanti awak fikir yang bukan-bukan ...

aku: ishk takde lah .. siapalah saya nak fikir bukan-bukan tentang awak ... lain cerita lah kalau perkara itu memang tak elok ... cerita je .. saya sudi dengar ...

dia: saya .. saya.. saya...

aku: ape dia? kenapa dengan awak?

dia: saya nak tanya pasal solat ...

aku: alhamdulillah ( dalam hati )

sekarang alhamdulillah ... dia mungkin banyak kekurangan ... tapi kerana niat yang baik insyaAllah ... Tuhan pasti akan membantu ....

Nota: bagi insan yang diluar sana ... jangan anda fikir anda adalah yang terbaik daripada orag lain...kadang-kadang yang serba kekurangan itu adalah lebih baik dari anda sekalian... oleh kerana itu Allah berpesan supaya tidak berburuk sangka...



Sunday, September 13, 2009

Puasa?

awak puasa ke?
puasa mo kah?

apa awak makan sahur tadi?
wakno kun mo sahor nin?

apa awak nak masak untuk buka puasa petang ni?
wakno isam mo bak sungkei / suki abei eh ?

pukul berapa korang buka puasa?
pukol jino melow sungkei?

awak berbuka puasa di mana tadi?
mo menyungkei gan nin?

* nin = tadi
isam = masak
wakno = apa
sungkei / suki = buka puasa
pukul jino = pukul berapa / jam berapa
melow = engkau orang

selamat Mencuba !!!

awak raya di mana tahun ni?
mo raya gan tahun eh?
atau
gan kedau mo raya tahun eh?

awak raya di rumah siapa?
mo raya teng lebuk sai?
atau
teng lebuk sai kedau mo raya?

ke mana kita nak beraya ni?
kan kungan telow bak beraya eh?
atau
bak beraya kan telow eh?

awak buat kuih apa raya ni?
mo menak kueh no raya eh?
atau
kueh no bak naan mo raya eh?

bila awak nak beraya ke rumah saya?
pidan mo bak beraya gu lebuk ko?

*eh = ini
lebuk = rumah
telow = kita
teng = di
bak = nak / mau
gan/ gan kedau = di mana
kan kungan = ke mana
sai = siapa
pidan = bila

Hanya Tuhan Yang Tahu

mesti korang pernah dengar lagu UNIC yang berjudul Hanya Tuhan Yang Tahu ... kan kan kan ...

aku masuk blog adik rozlan .. bile time aku nak post komen terpandang kat bawah ada klip video hanya Tuhan yang tahu .... teringat satu hal ... satu peristiwa yang ingatkan aku tentang hakikat disebalik lirik lagu ini...

lagunya bagai satu munajat cinta terhadap seorang gadis yang diidamkan oleh seorang lelaki. tapi perasaan cinta itu diserahkan kepada yang SATU ... kerana dia tahu .. jodohnya ada di dalam tangan yang SATU ini ...

andai kata cinta terputus ditengah jalan atau jodoh tidak berpanjangan .... seringkali kita menyalahkan pasangan kita .. sedangkan hakikatnya Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kamu...

Nota: standard le tu ... kalau putus memang akan nampak kesalahan orang lain sahaja .. tapi kenapa tak tuding pada diri kita sendiri sebelum menudingkan kesalahan kepada orang lain ... yang buat anda rasa sakit adalah kerana diri anda sendiri.. yang buat anda kecewa dan putus cinta adalah kerana diri anda sendiri ... dan yang buat anda tercedera adalah kerana janji anda sendiri ...

Saturday, September 12, 2009

Hanya Tuhan Yang Tahu

entri ini mendalam maksudnya ... nanti-nanti aku sambung storinya yer ... hehheee....

Hairan ?!!!


aku hairanlah entah apa benda yang aku tengah fikir sekarang?!!!
macam-macam bende aku target ... tapi aku tak pasti nak mula dari mana ... aku agak... supporter dah ada .. tapi kadang-kadang macam masih ada unsur unsur kekeliruan le pulak ... ishk ishk ishk...
kusut kusut kusut... aduh!!!
tak pe.. setiap persoalan pasti ada jawapannya.. yang pasti kene berani dulu lah...
jap nak pekena nasi bubur dulu .. hehee .. yummy~~~
dan seandainya aku ditanya .. apa permasalahan kamu yang sebenarnya ... aku agak aku ni hanya mampu geleng kepala je kot! ... hakhakhakkk... bukan ke satu persoalan lagi yang timbul .. geleng kepala sebab tak ada masalah ke atau geleng kepala sebab tak tahu punca permasalahannya... kronik kan?
aku semalam bermain dengan emel .. seribu lebih emel aku tak baca lagi ... jadi yang aku sempat baca pun tak sampai 50 emel ... antaranya kisah kejadian di pahang ... aku tak tahu betul ke tak .. aku tak pasti benar ke tidak ... nak aku tanya... tapi aku tak tau nak tanya pada siapa.... nak tanya ngan dewa.. dia dok bukan dalam area pahang pun ... mau tanya dengan si enon .. dia pun dok kat utara masa tu... ishk ishk ishkkkk ...
Moral Value: bila yang kalut difikirkan beginilah jadinya ...

JOM Selam !!!!


orang cakap ... buruk buruk rumah kita... tapi ... kita pasti akan rasa lagi best bila tinggal di rumah sendiri.. apatah lagi kalau beraya di rumah sendiri.. ini kan pula bila ajal datang menjemput....
tapi.. aku mana ada rumah!!!
crita pasal rumah ni ... teringat rumah pusaka lama di kampung... entah macam mana lah keadaannya... bukan keadaan yang aku fikirkan ... tapi...
kebelakangan ni aku sering mimpi aneh tentang rumah tersebut... sampai tahap ngigau pulak tu... ishk ishk ishk...
ada apa ya?
instinct aku rasa macam ada something.. tapi tak tau ape dia ?!!!
agak-agak nak pergi jenguk ke tak rumah tu?!!!
entah apalah yang ada kat dalam tu ek ?!!!
Nota: teringat musim jaga nenek dulu... aku pergi rumah tu dan nak amik ikan dalam esbok ... aku kan pergi seorang² sungguhpun ada rumah lain tepi tepi.. entah kenapa aku rasa macam ada yang memerhati aku je ... ape lagi aku gune kuase zapppp!!! aku !!! yang pasti tak adalah sampai lari ... takat jalan laju je .. kalau masuk acara lumba berjalan tu kompem menang hekhekhekkk ...
selamat hari raya semua n jangan lupa balik kampung ye.... erkkk dewa tak dapat balik ke? tak pe... nantikan dapat cuti 5 hari balik kampung ... insyaAllah....

Ah~Ha


macam satu sitkom lucu yang kat dalam tb je bunyi yer ... hehee...

sebenarnya ... sha nak ucap something ni kat adik firdaus...


happy besday sayang ...

no game game o.k ...

be a good boy...


aku: abg daus umur bape skrg?

dia: 7

aku: woh .. 17 tahun ek ...

dia: eh eh ... 7 tahun...

sambil buat muka sengih...


lupa plak nak ambil gambar malam tu ...

tarikh pun tak berapa nak ingat huahuahuaa...

jangkitan virus pelupa ni ...

agak-agak sape yang sebarkan? atau memang dah tu sangat kot ...

hekhekhekkk..


Nota: dia ni skali tengok muke bile bercerita tu .. memang beria-ia je muke dia....lebih penghayatan dpd org yang berlakon dlm ceta yang dia cerita tu .. tak caya? mai le sini .. kite interview dia ... hakhakhakk... tu pun kalo dia tak malu!!! wakakakkaaa...

Friday, September 4, 2009

Khas buat Kekasih Hati (sambungan)

ahakz... mesti peera ngata blog jiwang ni ....

pernah dengar lagu wali band .. kekasih halal (sambil tengah layan)
sha da post dah lirik lagu kat rumah sebelah hehee.... sungguh cepat dan pantas bertindak kan kan kan ....

masuk le http://sha83kaizer.blogspot.com/

itu dia linknyer ... bleh copy dan search.. tak pun klik je kat sha83kaizer di link tepi ni ...


Siapakah dirinya
Yang kan menjadi kekasih halalku
Takkan habis ku berdoa
Jadi kekasih halalnya
Jadikan diriku
halal Memeluk
halal menciummu
Lekaslah jangan tunda
Untuk menjadi kekasih halalku

amacam ... gempak tak wording ni?
itu je dah mengambarkan betapa pentingnya halal dalam sesebuah perhubungan ...

teringat satu hadis yang mengatakan ... janganlah anda takut untuk mendirikan rumahtangga kerana Allah sentiasa memberikan rezeki sesuai dengan keperluan kita ..... yang dinamakan keperluan ni .. maksudnya perkara - perkara yang penting sahaja .. contoh seperti pakaian, makanan dan tempat tinggal... InsyaAllah ...
bila rasa tak cukup .. anggap ia sebagai perhatian Allah kepada hidup anda sekeluarga... kerana Allah tidak pernah memberikan permasalahan atau kesulitan terhadap habanya yang tidak mampu ...

erk..?!!!! sha mau kawin ke? bile ek?
semua jawapan tu sha serah pada Allah ... dan hanya Dia juga yang mampu menjawab setiap persoalan yang belum ada kepastiannya lagi...
bagi sha bukan lah menyalahkan takdir .. tapi sesungguhnya Allah lebih tahu apa yang terbaik buat sha ... sikit pun tak timbul buruk sangka ... mungkin juga sha masih banyak kekurangan .... jadi ... saat itu Allah tangguhkan sebentar sehinggalah syarat-syarat itu terpenuhi .. insyaAllah ...

Nota: jadi buat yang belum-belum kahwin di luar sana ... dan rasa umur dah lanjut ... don't be sad ... La Tahzan! .... sesungguhnya Allah punya bagian yag terbaik buat kalian semua ... berlapang dadalah ... bersangka baik lah ... InsyaAllah ...
semoga anda semua dapat yang terbaik di dunia dan di akhirat amiin...

Setahun Berlalu


aku tak tahu apa kaitan entri ni dengan gambar sebelah ... tapi atok aku cakap .. tak apa nak .. kau ceritakan apa saja yang kau dapat kait ngan benag kait berdasarkan gambar di sebelah ... ape ek?!!!
aku anggap ... papan tu ibarat tanah atau bumi tempat kita berpijak .. dan kita-kita semua berada di atasnya ... agaknya macam ni lah dunia sekarang ...
saling kejar mengejar antara satu sama lain ... erk janganlah korang salah faham .. aku tak taip bumi yang kejar mengejar .. tetapi manusia yang dia atasnya memang sentiasa berdaya saing yang tinggi .. tak kira dari sekecil-kecil perkara hingga ke besar-besar perkara...
macam itu jugak lah hidup kita... tak kira apa yang anda kejar ... semua itu melibatkan persoalannya masa... apa kaitan dengan masa? iyer ... ada kaitannya...bila kita meletakkan sesuatu target atas sesuatu perkara ... pasti kita akan berfikir .. dalam masa berapa lamakah ia akan tercapai? bertahan? dan apa yang kita perlu buat untuk mengekalkan masa kegemilangan tersebut?
Tahun ni ... rasa banyak yang berbeza ... entah lah ... termasuk cubaan yang datang ... belum lagi plus plus plus MARA ... mesti bestkan kalau pergi bercuti time-time gawat macam ni .... untuk tenangkan hati dan fikiran ... ( wah bunyi macam berat sangat pulak )
tak lah berat ....
cuma terfikir je ... entah apa yang akan berlaku dalam masa 2 tahun akan datang ...
apakah aku masih di sini? apa aku masih meluangkan masa di blog-blog orang lain ... bertegur sapa ... dan paling penting masih berfungsi kah segala friendster, myspace dan ym aku ?... maupun tagged ?... (rindu pulak kat skype)
sebelum apa-apa berlaku .. aku ingin sangat mohon maaf kalau ada tersilap bicara .. tersentuh perasaan .. mengguris hati... tergurau melampau .. terumpat dan segala-galanya pucuk pangkal yang tak elok tak elok belakalah ...
dan selamat datang kepada follower-follower serta pembaca senyap blog ni ... terima kasih kerana meninggalkan jejak anda... buat pembaca senyap semua .. korang try le masuk blog dorang jugak yer .. best apa?...
sayang selalu

Saturday, August 22, 2009

hari pertama puasa

tengah zzzzz...

tibe2 ...

dewa: hellloooo .....
sha: hello ...
dewa: assalamualaikum ... lor bangun le ....
sha: bangun ape?
dewa: bangun le ... sahor lagi ...
sha: aduh ... org ********
dewa: ishk lupa plak ... hhahhha ...

kwang kwang kwang ....

sambung balik zzzzzzzz....

nota: kalau nak sahur pun agak nya tak sempat dah .... hhahhaa ada ke paut tepon pukul 5 gerak orang serawak bangun sahur .. aduh .... terlalu romentik le pulak ... adoyai hhaha

al-kisah Tanpamu (8)

pagi-pagi lagi ... pintu bilik di ketuk... teman sebilik aku membuka pintu ... kemudian terasa tubuh aku digerak .... aku buka mata aku...sambil tanya...

aku: pukul berapa jam?
dia: pukul 7 lebih ....
aku: hai lisa... ada apa?
lisa: ada dapat berita tak simon dah tak ada?
aku: bila?
lisa: pagi tadi.....

lantas fikiran aku terus ke arah seekor kucing hitam yang berdiri di depan pintu bilik chim & bai... yang buat langkah aku mahu ke tandas terbantut....

aku: noor ... ingat tak aku cerita pasal kucing tu semalam?
dia: ha'ah aku ingat ...kenapa?
aku: mungkin ada sesuatu yang dia nak sampai kan?
noor: dalam pukul berapa tuh ...
aku: pagi tadi lah .... masa aku nak bangun subuh .... kan aku mintak kau temankan aku ....
noor: woh .... yang kebetulan aku pun nak ke tandas tuh...
aku: ingat tak apa....

kemudian pintu bilik di ketuk .... beramai-ramai le kitorang berkumpul di situ .... berbincang berkaitan transport mau pergi ke rumah sewa mereka....
rupa-rupanya ... isu kucing itu bukan hanya mengganggu aku dan noor .... tetapi teman-teman yang lain... bukan apa... tak pernah jumpa kucing sebesar tu dan hitam lebat bulunya.... memang terdapat kucing berkeliaran di sekitar hostel itu .. tapi bukan kucing yang satu ini ... aku kenal sangat-sangat ... sebab aku selalu bagi makan kat dia...

pagi itu aku ... noor... chim... naik kereta ustazah faizah menuju ke arah rumah sewa kawan-kawan kitorang tu ... sebenarnya mereka tu semua rakan secourse dan classmate aku ... kebetulan yang pergi tu .. satu pre-comm dan satu kelas dengan aku sampai hari dia pergi tu...
aku bagitau ustazah ...

aku: minggu lepas kitorang kan ada oral mandarin... aku bagi dia tengok gambar-gambar kitorang masa pre-comm... dia mintak ustazah .. beria-ia betulo dia mintak ... pastuh saya cakap .. gambar yang satu ni saya nak minta... dia pun bagi lah .. dia cakap simpan elok-elok .. boleh tunjuk kat anak-anak nanti gambar hensem dia...

ustazah: orang yang nak meninggal memang macam tu.. dia dapat rasa diri dia dah lain...tapi sayang je.. kita ni serba salah pulak... nak bagi doa ke tak?... sebab doa kita tak sampai buat dorang ...

aku: macam tu ke ustazah?...

ustazah: yelah ... macam tu lah ....

tetiba muzik di radio kereta ustazah berkumandang.. lagu doa perpisahan dan lagu sahabat hijjaz...

Nota: aku simpan dulu sebahgian kesudahan kisah ini ... airmata tak mampu tertanggung... hati bertambah tidak keruan ... bibir membisu terus... lidah semakin kelu... mata semakin bergenang ... akhirnya tumpah ke riba bagai air terjun ... tercurah rasa kasih .. tertumpah rasa sayang .. biar kita bukan sekufu ... namun ... sifat Allah yang satu itu tidak mampu menafikan rasa sayang aku padamu ... segalanya datang daripada Allah ... dan kepada NYA jua .. semua itu kembali .... Allahu akbar....

al kisah Tanpamu (7)

kembali berirama....

on the way balik dari ruang legar ke hostel...
tiba-tiba...

Nya: assalamu'alaikumwbt .....sakinah...

aku tercari-cari dari mana sumber suara itu .... si chim mencuit aku sambil menunjukkan ke arah seorang abang senior yang tersenyum dari arah satu sudut ...

aku: wa'alaikumsalam...eh.. abang buat apa kat sini?
nya: tunggu kawan... boleh abang tanya sikit tak?
aku: erkkk?!! tanyalah.. apa dia?
nya: kenapa tak pertimbangkan lagi jawatan untuk exco MPP tu... saya dan ustaz betul-betul berharap agar sakinah terima jawatan tu...
aku: erk.... bukan tak nak abang.. takut tak terpikul amanah tu...
nya: bukan sakinah seorang je... jeff kan ada... nanti dia boleh bantu... abang pun masih boleh bantu jugak nanti .. ustaz pun ada...
aku: masalahnya ... saya perlu fokus lebih pada studi abang.... faham-faham je lah masalah kolej sekrang ni...
nya: sekarang berapa pointer? ambil DBS kan?
aku: ha'ah .... dalam perhatian...
nya: owh... kalau macam tu tak apalah ... semoga sakinah berjaya...
aku: tapi next year saya tak mau terlibat lagi dalam AJK PPI boleh?
nya: itu abang tak boleh nak kata apa... tengok pada undian majoriti la...
aku: woh ... kalau macam tu tak apalah... terima kasih ...
nya: sama-sama..
aku: assalamu'alaikum...
nya: wa'alaikumsalamwbt ...

aku dan chim berlalu memnuju ke hostel ...

ch: napa kau tak nak terima je.. samalah kita nanti ....kesian abang senior tu ngan ustaz....
aku: bukan tak nak ... tapi tanggungjawab tu berat sangat .. aku rasa tak mampu ... kalau aku jadi exco .. aku tau dorang pasti akan letak aku dalam AJK kerohanian...
ch: orait le tu... aku tengok kau okay apa... sesuai....aku kan ada...
aku: tak apalah ... masih ada lagi yang lebih layak dari aku ...jap ... cerita pasal MPP ni.. aku dengar kawan baik kau pun bertanding jugak ye....
ch: sapa?
aku: alah .. buat-buat tak kenal pulak...
ch: sapa dia baik kau cakap betul2...
aku: syuk ... ala-ala newboyz....(sambil buat muka tak senonoh) ...
ch: budak MLVK tu ke?
aku: buat-buat tatau le pulak ....
ch: cis...bile masa pulak aku kawan baik dengan dia!!! (sambil pukul aku guna buku )
aku: jap jap ... (terus lari masuk lif dan tutup pintu lif)
ch:hoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tungguuuuuuuuuuuu............

akhirnya aku zapppppppppppp....... ke atas.....
dia tertinggal kat depan pintu lif....

sambungan al-kisah Tanpamu ...(6)

lama betul iklan nya kan kan kan...
cerita sahabat aku z (teman skype aku) mengingatkan kembali dengan kisah yang belum ada kesudahan ini ...

apabila tiba di ruang legar ....
aku dan chim memilih tempat yang tidak jauh dari papan notis... kebetulan di situ ada meja kosong ... tak panas punggung lagi kelihatan kelibat si YB dan teman-temannya dia bahagian ruangan lain ... aku dan Chim cuma berpaling lantas memberi senyuman sekadar yang perlu sahaja.

aku: aku bingung sikit part sini .. tak paham aku apa benda dia cerita ni...
dia: meh sini aku tengok .. patut le buat muka stress je... selalu kau bagi senyum paling manis kat dorang ...
aku: tak ada masa aku nak masam masam manis karang ni ...

dia: kalau yang ni kau buat lah macam ni... meh aku bagi kau tips siket ...(bla..bla..bla...)
aku: awat plak jadi macam tu ... bukankah madam cakap bla...bla .... bla....
dia: kau ni ... kalau tak buat tori sendiri boleh kah ?!!! dah tu jalan nya aku nak buat macam mana....
aku: erk.... aku guna teori sendiri ke tadi tuh?!!! (buat muka sengih)
dia: nasib baik aku ni muda lagi dari kau ... kalau tak ... eeeeeeeeee .. geram aku...
aku: rilex lah chim... jangan le stress...nanti kalau kau stress jugak ... siapa yang akan tolong aku ....
dia: tau tak pe... tapi lain kali jangan pandai-pandai nak buat teori sendiri tau ...tak heran aku kalau ckgu matematik ku dulu banyak membebel nak mengajar engkau ni... suka sangat guna pakai teori sesat ...
aku: (lagi lagi buat muka sengih dengan selamaba aku tanya dia) agak-agak boleh jadi gila tak kalau mengajar aku seorang...
dia: tak adalah sampai nak tahap gila ... tapi boleh dikatakan antara calon-calon yang berpotensi dapat mental lah...
aku: (sengih lagi) ...
dia: dah dah cukup ... ingat ayu sangat le buat muka macam tu ...
aku: erk?!!! adalah sikit sikit ... hahhaha .... mana boleh pakai kalau mau tunggu kau puji ...
dia: ampeh betol !!!

kami dua pun sambung balik studi yang terbantut tadi...tidak berapa lama kemudian meja kami didatangi oleh sepupu YB ang hensem...sambil menyapa dengan gentelmen...(bukan macam pakwe² yang aku jumpa sekarang ni...huahuahua... jangan marah...guaru je...)

sepupu YB: assalamua'laikum n selamat selamat sejahtera ...
aku & chim: wa'alaikumsalamwbt ; selamat sejahtera....

sambil-sambil tu mata aku melilau ke arah meja studi dorang... erkkk?!!! mana dia?!! (tanya aku dalam hati)

sepupu YB: dia tak ada kin... dah balik hostel ... ada benda mau taip ... sekarang ni group kitorang terpaksa bahagikan kerja-kerja...
aku: owh ... kirimsalam kat dia nanti...
chim: lor... baru tadi makan sama.... tak kan dah rindu kot?!!
aku: ishk .... aku plangkung kang .... tak adalah ...
sepupu YB: hahahha korang dua ni....ermm.. tengah buat apa ni?!!!
chim: tengah but teori baru untuk subjek micro...(sambil jeling aku)
sepupu YB: hahaaa... mesti kin punya pasal ni ...
Chim: tau tak pe...
aku: aik.... kenapa pulak jebakkan aku?!!!
chim: siapa tak kenal kau?!!! orang yang penuh dengan teori yang entah apa-apa!!! kalau kau jadi pakar kaunseling aku agak ... makin bercelaru masalah orang kot...
aku: aik?!!! aku tak cakap apa-apa pun...
sepupu YB: hahaha yelah tu ... eh kin ... macam mana?
aku: apa tu?
sepupu YB: masalah kau sudah settle ka?
chim: kau tak payah risau le ... dia ni nampak je bunyi macam masalah nak rak... tapi sebenarnya ... tak ada apa-apa pun kat dia...
sepupu YB: kenapa pula....
chim: aku kan orang yang paling dekat dengan dia... aku lebih tau lah dari kau ...
sepupu YB: biasalah tu... nama pun sakinah ... menggambarkan ketenteraman dan ketenangan...
aku: korang dua ni kalau tak merepek tak boleh ke?
sepupu YB: hek eleh .. tak mau ngaku le tuh....
aku: bukan tak mau ngaku .. semuanya kan datang dari Allah.. jadi kepada Allah jugak semua masalah tu kembali nanti...
sepupu YB: tapi dah okay ke belum ?!!!
aku: insyaAllah dah... aku harap sangat-sangat semuanya dah berakhir....

mereka berdua tersenyum mendengarnya...

sepupu YB: kay arg aku balik tempat aku dulu... all de best!!!

aku & chim: okay men!!!

setelah itu masing-masing membawa haluan sendiri...